Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Проблемні питання щодо податкових змін, введених у 2015 році

March 19, 2015

1) В якому рядку звіту з єдиного внеску ФОП необхідно зазначати  донараховану суму ЄСВ (у розрахунку з мінімальної зарплати), якщо працівник оформлений не на повну ставку?

Cуми про нараховану заробітну плату та нарахований і утриманий єдиний внесок відображаються в додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ у рядку 2.1.

2) Чи може підприємець надавати своїм найманим працівникам безповоротну фінансову допомогу, як її правильно оформити?
У разі надання підприємцем своїм працівникам безповоротної фінансової допомоги такий дохід слід розглядати як додаткове благо такого працівника, а підприємець повинен виконати всі функції податкового агента.

3) Чи повинен підприємець, що є платником єдиного податку ІІ групи, платити військовий збір у 2015 році?
ФОП - платники єдиного податку  не є платниками  військового збору.

4) Комісійна винагорода за реалізований товар по договору консигнації перераховується 1 раз на місяць. Яким чином це фіксується у книзі обліку доходів: кожен день, чи раз на місяць при отриманні її на банківський рахунок ФОП
ФОП, які здійснюють  діяльність на загальній  системі  оподаткування,  зобов’язані  вести Книгу доходів  і  витрат за  підсумком  робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюють запис про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

5) Який порядок розрахунку ЄСВ, якщо працівник за місяць відпрацював лише 2 дні, при цьому не є сумісником та решту часу перебував у відпустці без збереження зарплати?
Якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід) у працівника, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, то  сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

6) Чи повинна ФОП третьої групи спрощеної системи оподаткування сплачувати ЄСВ у разі мобілізації, якщо не отримується дохід?
Під час особливого періоду платники ЄСВ, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов’язків, передбачених п. 2 ст. 6 Закону № 2464, якщо вони не є роботодавцями.

7) Суб’єкт підприємницької діяльності перебуває на загальній системі оподаткування. Чи потрібно сплачувати військовий збір за результатами 2014 року? Якщо потрібно, то в які строки? Хто повинен сплачувати військовий збір: особисто СПД чи ті, від кого він отримує дохід?
ФОП, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 % чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни, передбачені для сплати ПДФО за відповідний період.
Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів ФОП є 2015 рік. Терміни сплати військового збору для ФОП – до 19 лютого 2016 року.

Щодо утримання податковими агентами військового збору при виплаті доходів ФОП за здійснення ними своєї діяльності.
Під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб`єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб`єкта підприємницької діяльності.
Тобто, суб`єкти господарювання та/або самозайняті особи, які виплачують доходи ФОП за здійснення ними своєї діяльност,і не є податковими агентами щодо таких доходів.

За матеріалами офіційного порталу ДФС.

Новини за темою:
Плата за роботу тимчасового характеру: як нарахувати ЄСВ?
Актуальні питання-відповіді щодо застосування норм податкового законодавства

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!