Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Придбання резидентом – неплатником ПДВ у нерезидента послуг, місце постачання яких – територія України, обкладається ПДВ

November 29, 2017

Особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ до бюджету в разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники ПДВ, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України (далі – МТУ), є отримувач послуг.
Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на МТУ, нараховує ПДВ за основною ставкою ПДВ на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 Податкового кодексу (далі – ПК).
При цьому отримувач послуг прирівнюється до платника ПДВ, зокрема, щодо сплати податку на додану вартість.
Отже, особа, яка отримує послуги від нерезидента, місце постачання яких визначене на МТУ, є податковим агентом такого нерезидента в частині нарахування та сплати ПДВ до бюджету за такою операцією.
Отримувачі послуг, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники ПДВ, на МТУ, які є відповідальними за нарахування та сплату ПДВ до бюджету і не зареєстровані як платники ПДВ, подають Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податків, на МТУ.
Розрахунок належить до податкової звітності з ПДВ та подається особою, не зареєстрованою як платник ПДВ, до контролюючого органу за місцем її податкового обліку відповідно до встановленого законодавством порядку сплати ПДВ.
При цьому Розрахунок подається до контролюючого органу тільки за той звітний (податковий) період (календарний місяць), у якому такі послуги отримано. Значення рядка 8 Розрахунку відображається в обліку з ПДВ контролюючим органом.
Податкова звітність з ПДВ (у т. ч. Розрахунок) подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Отже, якщо резидентом, який не є платником ПДВ, здійснюються операції з придбання в нерезидента послуг, місцем постачання яких визначено МТУ, то в такої особи як отримувача вказаних послуг виникає обов'язок щодо нарахування і сплати ПДВ до бюджету та подання податкової звітності з ПДВ, а саме Розрахунку, засобами електронного зв'язку в електронній формі.

ГУ ДФС у Запорізькій області.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!