Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Придбання ОЗ фізособою - платником ПДВ та право на податковий кредит

August 12, 2014

Особливих умов для формування податкового кредиту для фізичних осіб - суб`єктів господарювання, зареєстрованих платниками ПДВ, ПК не передбачено.
Визначальним фактором для формування податкового кредиту фізичними особами - суб`єктами господарювання, зареєстрованими платниками ПДВ, при придбанні основних засобів та товарів є, подальше використання таких товарів (основних засобів) в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такої особи - платника податку.
При цьому відповідно до п. 8 розділу III Порядку оформлення та подання податкової звітності платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов`язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.
Таким чином, до податкового кредиту фізичних осіб - суб`єктів господарювання, зареєстрованих платниками ПДВ, можна включати суми ПДВ, нараховані (сплачені) у зв`язку з придбанням основних засобів, за умови взяття на облік такого майна в якості основних засобів, використання таких засобів в оподатковуваних операціях у межах їх господарської діяльності, наявності належного документального оформлення, підтвердження відповідних витрат, відображення їх у бухгалтерському та податковому обліках.
В той же час слід враховувати, що право приватної власності на майно належить фізичній особі, а не фізичній особі - суб`єкту господарювання, що не дає можливості вважати майно, яке перебуває у приватній власності фізичної особи, основними засобами суб`єкта господарювання - фізичної особи.

Лист Міндоходів від 24.06.14 р. № 4130/Д/99-99-17-02-02-15.

На думку нашої редакції, лист носить подвійний характер. Детальніше див. в журналі «БАЛАНС» № 63-64, який вийшов з друку 11.08.14 р

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!