Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Придбання для негосподарської діяльності: у якій декларації відображати?

July 10, 2015

Сільгосппідприємство-спецрежимник у липні придбало товар для використання в негосподарській діяльності. За цією операцією постачальник оформив та зареєстрував у ЄРПН податкову накладну. Як та в якій декларації відображати таке придбання?
Відповідно до редакції п. 198.3 ПК, яка набула чинності з 01.07.15 р., податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку у зв’язку із:
·          придбанням або виготовленням товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг;
·          придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у т. ч. інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.
Тобто тепер право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від подальшого напряму використання придбаних товарів/послуг та основних фондів. Однак у разі якщо придбані товари призначаються для їх використання (починають використовуватися) в операціях, не пов’язаних із господарською діяльністю, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з ціни придбання такого товару та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на умовне постачання такого товару.
У верхній лівій частині таких податкових накладних робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «13 – Використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності».
Придбання товару, призначеного для негосподарської діяльності, з 01.07.15 р. слід відображати в рядку 10.1.1 (а не в ряд. 14, як це було раніше). Його умовне постачання відображається, як і інше постачання, у ряд. 1.1).
Що стосується того, у якій декларації з ПДВ (загальній чи спецрежимній) відображати такі операції, слід зазначити, що у спецрежимній декларації відображаються виключно операції, пов’язані із виробництвом сільськогосподарської продукції. Оскільки в наведеній ситуації йдеться про придбання товарів, не призначених для використання у виробництві сільгосппродукції, то сільгосппідприємство-спецрежимник повинно відображати операції з придбання таких товарів та їх умовний продаж у загальній декларації з ПДВ.

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від13.07.15 р. № 26.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!