Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Прийнято Закон про індексацію ставок податків та систему ризиків ПДВ

December 8, 2017

Підписано законопроект № 6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».
Закон передбачає індексацію ставок податків, установлених в абсолютних значеннях, а саме: збільшення ставок екологічного податку з урахуванням індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) на 11,2 %; збільшення ставок рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин; рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням ІСЦ виробників промислової продукції збільшено на 16,8 %. Законом також вилучено імперативну норму п. 4 розд. ХІХ Податкового кодексу (далі – ПК) щодо необхідності щорічного подання КМУ законопроекту про збільшення ставок, визначених в абсолютних величинах; переведено в доручення КМУ такий законопроект подавати в разі необхідності.
Крім усього іншого, документом передбачено норми, спрямовані на вирішення проблем платників податків через блокування податкових накладних (далі – ПН).
Так, виключається з ПК п. 74.2, відповідно до якого критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних, розробляються Мінфіном.
Розробка критеріїв передається КМУ.
Законом передбачено поступове до 2025 року підвищення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів, а саме у 2018 році – на прогнозний ІСЦ 11,2 % та додатково на 16,7 % (тобто з урахуванням попередньої індексації загалом на 29,7 %), а в подальші роки – на 20 % до рівня, еквівалентного 90 євро за 1 000 штук.
ПН/розрахунки коригування (далі – РК), реєстрацію яких у ЄРПН зупинено, реєструються 02.01.18 р., крім:
• ПН/РК, за якими станом на 01.12.17 р. не подано пояснення і документи;
• ПН/РК, за якими прийнято рішення про відмову в реєстрації і станом на 01.12.17 р. не розпочато процедуру оскарження в адміністративному або судовому порядку.
ПН/РК, реєстрацію яких зупинено з 01.12.17 р. до набуття чинності цього Закону та за якими платником податку подано пояснення і копії документів, реєструються в порядку, що діяв до набуття чинності цього Закону.
У разі якщо протягом 5 робочих днів не прийнято та/або не надіслано платнику податку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК, реєстрація таких накладних здійснюється на наступний робочий день за днем закінчення строку розгляду пояснень і документів платника податку.
Щодо безумовного права покупця на податковий кредит зазначено, що на період зупинення роботи СМКОР зупиняється дія норми, якою передбачено, що ПН/РК, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в ЄРПН, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!