Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Прийняття на роботу без подання повідомлення: який розмір штрафу?

September 5, 2017

Оскільки подання повідомлення до органів ДФС про прийняття працівника на роботу – це одна з умов оформлення на роботу, то передбачена адміністративна та фінансова відповідальність за неподання такого повідомлення.
Наприклад, є наказ про прийняття працівника на роботу, працівник проінформований про права, обов’язки, умови праці, ознайомлений із правилами внутрішнього трудового розпорядку, йому нараховується, виплачується заробітна плата, сплачуються внески, тобто роботодавець не забезпечив лише повідомлення територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу. У такому випадку вноситься припис. У разі невиконання вимог припису керівник несе адміністративну відповідальність – складається протокол про адмінправопорушення за ч. 1 чи 2 ст. 41 КУпАП, який направляється на розгляд до суду, та протокол за ст. 1886 КУпАП, який розглядається безпосередньо інспектором. Судом зазвичай виноситься штраф від 510 до 1 700 грн., інспектором – від 850 до 1 360 грн.
У разі невиконання вимог припису за неподання повідомлення до ДФС застосовуються санкції як за інші порушення законодавства про працю (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП). Так, суб’єкт господарювання можуть притягнути до відповідальності у вигляді фінансових санкцій (штрафу) у розмірі 1 мінімальної заробітної плати (МЗП) – 3 200 грн. (з 1 січня 2017 року).
Варто зауважити, що відповідно до абзацу другого ч. 2 ст. 265 КЗпП штраф у 30 МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення, застосовується лише за такі порушення:
– фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
– оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
– виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного соціального внеску та податків.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!