Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємство є збитковим: чим це загрожує?

September 5, 2014

Податкові органи у разі збитковості діяльності підприємства за показниками бухобліку можуть зазначати в актах перевірок на безпідставність віднесення до складу витрат та податкового кредиту певних сум. Причина: на думку податкового органу, такі витрати не пов’язані з господарською діяльністю. Адже, за логікою податкових органів, якщо підприємство отримує збитки, його діяльність не направлена на отримання доходу. Тобто не є господарською.
Однак відповідно до постанови Верховного Суду України від 28.02.11 р. у справі № 21-13а11 навіть збитковість господарських операцій не може бути підставою для визначення такої діяльності як негосподарської, оскільки завжди існує звичайний комерційний ризик не отримати дохід від конкретної операції. Аналогічну позицію зайняв і ВАСУ.
Що стосується інших наслідків збитковості, то це перш за все ризик стати банкрутом. У випадку, коли підприємство не сплачує безспірні вимоги кредиторів у розмірі не менше ніж 300 МЗП (мінімальних заробітних плат) протягом трьох місяців після встановленого строку для їх погашення, проти такого підприємства може бути порушено справу про банкрутство.
У тому разі, коли збиткова діяльність підприємства призведе до його банкрутства, засновників (учасників) або службових осіб підприємства можуть притягнути до кримінальної відповідальності за ст. 219 Кримінального кодексу (за доведення до банкрутства). Кваліфікуючими ознаками такого злочину є наявність умислу, корисливих мотивів або дія в інтересах третіх осіб, що призвело до завдання великої матеріальної шкоди (яка у 500 і більше разів перевищує 1 НМДГ) державі чи кредитору.

Більш детально див. «БАЛАНС» № 73-74, який виходить з друку 08.09.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!