Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець – платник єдиного податку торгує пивом: коли треба застосовувати РРО?

September 24, 2015

1. Підприємець – платник єдиного податку другої (або третьої) групи з доходом менше 1 млн грн. в одній і тій самій торговельній точці реалізує виключно продовольчі товари і пиво в пляшках і бляшанках. Яким чином йому слід проводити готівкові розрахунки з покупцями і який розрахунковий документ при цьому видавати:
– чи потрібно обов'язково застосовувати РРО і видавати покупцям чек РРО,
– чи замість РРО можна застосовувати книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) та розрахункові книжки (далі – РК) й видавати покупцям розрахункові квитанції,
– чи можна обійтися і без РРО, і без КУРО з РК, а видавати покупцям розрахунковий документ довільної форми (наприклад, товарний чек)?
Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), дія якого поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі.
Постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким у певних випадках дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КУРО (далі – Перелік № 1336), а також установлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО є обов'язковим.
Так, відповідно до п. 1 Переліку № 1336 дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО підприємцям – платникам єдиного податку, які здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках (за умови, що вони не продають інші підакцизні товари).
Законом від 28.12.14 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71) внесено зміни до Закону від 19.12.95 р. № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон № 481) та пиво віднесено до алкогольних напоїв.
Відповідно до ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. При цьому однією з умов отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин) є наявність зареєстрованого належним чином РРО (КОРО).
Оскільки пиво віднесено до алкогольних напоїв, підприємці – платники єдиного податку другої та третьої груп, які здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках, за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, мають право проводити розрахункові операції без застосування РРО із використанням РК та КОРО – до досягнення протягом календарного року обсягу доходу в розмірі 1 млн грн.
У разі перевищення в календарному році обсягу доходу в 1 млн грн. застосування РРО є обов’язковим.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 28.09.15 р. № 78-79.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!