Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець не може виплачувати працівникам мінімальну зарплату, що робити?

December 24, 2014

У випадку, якщо через тимчасове зменшення кількості клієнтів немає можливості виплачувати працівникам зарплату на рівні мінімальної (для них це основне місце роботи) можна змінити тривалість робочого часу для своїх працівників. І тоді на законних підставах можна оплачувати їх працю пропорційно до відпрацьованого ними часу. Таким шляхом можна зменшити свої витрати на виплату зарплати.

Адже мінімальна заробітна плата (МЗП) - це встановлений державою мінімальний розмір оплати праці працівника за відпрацьовану місячну або погодинну норму праці (обсяг робіт, якщо оплата відрядна). Іншими словами, не можна виплатити працівникові зарплату, меншу від мінімальної, якщо він виконав свої обов’язки за трудовим договором і відпрацював повну (за нормою) тривалість робочого часу. А якщо відпрацював менше норми, то й зарплата може бути меншою від мінімальної.

Мінімальна тривалість робочого часу законодавчо не встановлена. Норма робочого часу – не більше 40 годин на тиждень. Причому незалежно від режиму роботи: 5- або 6-денний робочий тиждень чи змінний графік роботи.

Якщо в типовій формі трудового договору, який укладено із працівниками, прийнятими на основне місце роботи, зазначено, що підприємець зобов`язаний виплачувати працівникові зарплату, не нижчу від мінімальної та працівник зобов`язаний відпрацювати повну тривалість установленого робочого часу, то умови договору можна змінити, закон це дозволяє.

Припустимо, працівникові встановлено режим неповного робочого часу. При 5-денному робочому тижні він працює щодня, але тільки півдня (по 4 години). Зарплата працівника встановлена на рівні 1 МЗП – 1 218 грн. Повна (нормальна) тривалість робочого часу в грудні 2014 року становить 183 години, 23 р. д. У грудні працівник фактично відпрацював 92 години, тобто половину законодавчо встановленої тривалості робочого часу. Відповідно за фактично відпрацьований час заробітна плата буде нарахована не в сумі 1 218 грн., а в сумі 612,33 грн. Якщо у вас 10 працівників, економія на зарплаті за грудень становитиме 6 056,70 грн.

А як правильно оформити переведення працівників на режим неповного робочого часу?

Потрібно внести зміни до трудового договору, укладеного із працівником. Мінпраці рекомендує оформляти зміни до вже зареєстрованого договору у вигляді додаткової угоди.

Складіть додаткову угоду про внесення змін до трудового договору в трьох примірниках (у вільній формі). Кожний примірник повинен бути підписаний працівником і роботодавцем. У центрі зайнятості на кожному примірнику змін до трудового договору повинні поставити позначку про те, що додаткова угода зареєстрована в книзі реєстрації трудових договорів. Один примірник додаткової угоди залишиться в центрі зайнятості, а два інших повернуть вам і працівникові (у кожного буде свій примірник).

Докладніше див. у журналі „БАЛАНС” від 22.12.14 р. № 105-106.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!