Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець-єдинник призупинив діяльність: як зменшити податки?

May 12, 2014

Поки підприємець-єдинник працює та отримує дохід, його влаштовує спрощена система оподаткування. Але якщо діяльність тимчасово припиняється, то доходів немає, проте ЄП та ЄСВ усе одно доводиться сплачувати. Тоді єдинник вимушений шукати вигідніший варіант.
Яку систему вибрати єдиннику «у простої»?
Єдинник третьої або п`ятої групи при переході на загальну систему зможе заощадити тільки на ЄСВ. Та й то, якщо його щомісячний прибуток буде меншим від МЗП, тобто менше 1 218 грн.
Єдиннику першої та другої груп вигідно перейти на загальну систему оподаткування, якщо в найближчій перспективі він не сподівається відновити діяльність. Або якщо його прибуток настільки малий, що не покриває витрати на сплату МСВ. Але, можливо, фінансові труднощі – тимчасові і підприємцеві потрібно протриматися всього лише місяць-другий? Тоді немає сенсу тікати з єдиного податку і міняти шило на мило. Достатньо оформити відпустку. Це дозволить місяць не сплачувати ЄП. Правда, ця порада годиться тільки для тих єдинників, які не використовують найману працю.
А зараз рекомендації для всіх підприємців-єдинників. Перейти на іншу систему оподаткування можна тільки з початку кварталу. Тому якщо в середині кварталу у вас «вискочить» дохід, то він обкладатиметься податками за правилами застосовуваної в цей момент системи. Отже, бігати туди-сюди може бути невигідно.
Тим же, хто збирається заощадити на ЄСВ, нагадаємо, що ці внески – ваша майбутня пенсія. Що відбувається, якщо внески до Пенсійного фонду сплачуються в розмірі, меншому від МСВ? Страховий стаж ураховується не в повному обсязі (за відпрацьований місяць – місяць страхового стажу), а пропорційно сплаченому внеску. Тобто людина працює, а страховий стаж для пенсії «тане».
Але й цю проблему можна вирішити. Варто тільки доплатити суми ЄСВ, яких не вистачає, у добровільному порядку, коли діяльність буде відновлена і почне приносити дохід. А якщо підприємець трудиться ще й як найманий працівник, то взагалі немає проблем. Страховий стаж він може «набрати» за рахунок ЄСВ, що перераховується із зарплати.
Таким чином, тільки тим єдинникам, які припиняють свою діяльність на невизначений строк, можна порадити перейти на загальну систему оподаткування. Їм це буде вигідно.

Більш докладну консультацію див.  в журналі „БАЛАНС” від 08.05.14 р. № 36.


Новини за темою:

ФОП І і ІІ груп спишуть борги по сплаті єдиного податку та ЄСВ за період мобілізації

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!