Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець-єдинник отримав у безплатне користування приміщення: які податкові наслідки?

May 27, 2014

Підприємець – єдинник другої групи безплатно користується виробничим приміщенням за договором позики. У зв`язку із цим у нього з`явилося декілька запитань.

Чи виникає дохід від безплатного користування приміщенням?

Так. Пояснимо чому.

У пп. 1 п. 292.1 Податкового кодексу (далі – ПК) зазначено, що доходом фізособи-єдинника в загальному випадку слід уважати дохід, отриманий у грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, у тому числі визначеній п. 292.3 ПК. А в п. 292.3 ПК серед доходів значиться вартість безплатно отриманих послуг. При цьому маються на увазі послуги, отримані єдинником за договорами, які не вимагають будь-якої компенсації.

У нашому випадку єдинник користується приміщенням за договором позики. А такий договір якраз і не вимагає компенсації. Позика – це передача майна в безплатне користування на певний строк (ст. 827 Цивільного кодексу).

Чи можна вважати послугою надання приміщення в користування? Завважимо, що із цього питання існують різні думки. Ми вважаємо, що в цьому випадку безплатне користування приміщенням є безплатно отриманою послугою. А її вартість повинна бути включена до доходу єдинника.

Детальніше див. консультацію у «БАЛАНС», № 41-42, який вийшов з друку 26.05.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!