Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець-єдинник повинен сплачувати земельний податок незалежно від мети використання земділянки

October 10, 2016

ДФС у листі від 04.08.2016 № 13409/5/99-95-42-01-15 висловила спірну думку про наявність права фізосіб-підприємців на звільнення від сплати земельного податку, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ (далі – ПКУ). Зокрема, ДФС зазначила, що обов’язок зі сплати земельного податку у фізособи залишається незалежно від придбання ним статусу підприємця-єдинника, діяльність якого пов’язана з використанням земельної ділянки. Тобто фізособа, ставши підприємцем-єдинником, як і раніше, залишається власником або користувачем землі і не звільняється від сплати земельного податку.
Цей висновок ДФС цілком суперечить вищезазначеній нормі пп. 4 п. 297.1 ПКУ, яка стосується рівною мірою і юросіб-єдинників, і фізосіб-підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування. Мало того – у декількох своїх роз’ясненнях у ЗІР (категорія 112.01) ДФС також зазначає, що фізособа, яка зареєстрована єдинником і має у власності земельну ділянку, яку використовує для ведення госпдіяльності (магазин, СТО тощо), не є платником земельного податку.
Із чим пов’язана зміна позиції ДФС, сказати складно. Мабуть, причина криється в нормі ст. 80 Земельного кодексу, згідно з якою землі приватної власності можуть бути у власності громадян (завважте, підприємці окремо не зазначені) та юросіб.
Сподіваємося, ця думка ДФС не укоріниться. Поки ж спеціалісти Uteka рекомендують підприємцям-єдинникам, які мають у власності/постійному користуванні землю, яку вони використовують для ведення госпдіяльності, відстоювати своє право на звільнення від сплати земельного податку (у випадку, якщо орган ДФС вимагатиме від них сплатити цей податок).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Predprinimatel-edinshhik-dolzhen-uplachivat-zemelnyj-nalog-nezavisimo-ot-celi-ispolzovaniya-zemuchastka

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!