Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Предмет спору: сплата ЄСВ за себе «молодим» пенсіонером-єдинником

January 9, 2015

Підприємцеві-єдиннику 55 років, він є пенсіонером. Вийшов на пенсію раніше на пільгових підставах. Суть пільги: зниження загального пенсійного віку у зв`язку з наявністю загального стажу роботи 30 років, у тому числі 13 років стажу на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 1, затвердженим постановою КМУ від 16.01.03 р. № 36 (далі – Список № 1).
Наш підприємець-пенсіонер не сплачує ЄСВ за себе, оскільки на підставі п. 4 ст. 4 Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) підприємці, які вибрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком та отримують пенсію. Такі особи можуть стати платниками ЄСВ тільки добровільно.
Проте податкова інспекція не вважає такого єдинника пенсіонером за віком, оскільки пенсія призначена йому до досягнення загального пенсійного віку (60 років для чоловіків). Стверджує, що в цьому випадку не можна застосувати п. 4 ст. 4 Закону № 2464 і вимагає від пенсіонера сплати ЄСВ.
Аргументи Балансу: Якщо працівникові пенсію призначено на пільгових умовах із зниженням загального пенсійного віку, то він є пенсіонером за віком через закон. А отже, має право на звільнення від сплати ЄСВ за себе на підставі п. 4 ст. 4 Закону № 2464.
Пізніше аргументи, викладені в «БАЛАНСІ», були підтверджені позицією ВАСУ.
Зокрема, у жовтні 2014 року, розглядаючи аналогічний спір, ВАСУ прийняв рішення на користь підприємця, обґрунтувавши своє рішення тими самими аргументами, що раніше наводив «БАЛАНС»:
1. У загальному випадку працівники після досягнення 60 років мають право на пенсію за наявності страхового стажу 15 років;
2. Працівникові призначено пенсію зі зниженням пенсійного віку;
3. Згідно зі ст. 13 Закону від 05.11.91 р. № 1788-XII на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, зокрема, працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком № 1:
- чоловіки – у 50 років при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на вищезгаданих роботах;
- жінки – у 45 років при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на вищезгаданих роботах.
4. Оскільки працівникові пенсію призначено на пільгових умовах із зниженням пенсійного віку, такий працівник через вищеназвані законодавчі норми є пенсіонером за віком. А підприємець-єдинник, якому призначено пільгову пенсію зі зниженням пенсійного віку, звільнений від сплати ЄСВ за себе.

Більш докладну відповідь див. у журналі „БАЛАНС” від 12.01.15 р. № 1.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!