Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи правомірна діяльність колекторських фірм?

October 2, 2013

Держпідприємництво роз’яснило правові підстави діяльності колекторських фірм. Зокрема, чинним законодавством України діяльність колекторських фірм не регламентована, проте Конституцією України кожному гарантовано право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. На даний час обговорюються два законопроекти щодо регламентації діяльності таких фірм - «Про колекторську діяльність» та «Про запровадження ліцензування колекторської діяльності».
ЦК визначає можливість заміни кредитора у зобов`язанні іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), правонаступництва, виконання обов`язку боржника поручителем чи заставодавцем (майновим поручителем) або виконання обов`язку боржника третьою особою. У встановлених договором або законом випадках, коли така заміна неможлива, від імені кредитора може діяти колекторська компанія на підставі договору доручення або надання послуг за певну винагороду, а кредитор разом із наданням колектору права вчинити певні юридичні дії щодо стягнення з боржника заборгованості передає йому інформацію про клієнта-боржника.
При цьому, оскільки відомості про банківські рахунки клієнтів, їх фінансово-економічний стан тощо є банківською таємницею, то приватні особи та організації, які при виконанні своїх функцій або наданні послуг фінансовим установам (банку) отримали таку конфіденційну інформацію, зобов`язані не розголошувати і не використовувати її на свою користь чи на користь третіх осіб. Крім того, відповідно до Закону «Про захист персональних даних» не допускається обробка даних про фізичну особу без її згоди, крім визначених законом випадків і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Таким чином, у будь-якому випадку, якщо боржник добровільно не виконує зобов`язання перед кредитором, правовою можливістю стягнути заборгованість є звернення до суду з відповідним позовом.

Лист Держпідприємництва від 27.08.13 р. 7747.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!