Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уряд в черговий раз вносить на голосування податковий компроміс

December 5, 2014

Верховна Рада зареєструвала два законопроекти: № 1071 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу”; № 1071-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов`язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу”.

Законопроектом № 1071 передбачається, що платники податків, які оскаржують в адміністративному або судовому порядку податкові повідомлення-рішення про заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ, завищення суми бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення суми ПДВ та/або від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток будуть мати право подати до відповідних контролюючих органів, які прийняли вказані податкові повідомлення-рішення, заяви про намір досягнення податкового компромісу, внаслідок чого вони зобов’язані суму заниженого податкового зобов’язання з податку на прибуток та/або ПДВ, зазначену у податковому повідомленні-рішенні, сплатити у розмірі 15 %. При цьому 85 % такої суми вважаються погашеними, а штрафні (фінансові) санкції сплаті не підлягають. Податковий компроміс вважається досягнутим після сплати платником податків узгоджених податкових зобов’язань. При цьому механізм досягнення податкового компромісу буде реалізуватися виключно за заявницьким принципом без будь-якого підтвердження та проведення перевірок з боку контролюючих органів, оскільки процедура податкового компромісу розповсюджується лише на неузгоджені податкові зобов’язання з податку на прибуток та/або ПДВ, визначені контролюючим органом при прийнятті ним відповідних податкових повідомлень-рішень за наслідками проведення перевірок попередніх звітних (податкових) періодів.

Законопроект1071-1 передбачає:

- сплату платником податку при застосуванні процедури податкового компромісу 5 % від суми податку. Тобто 95 % суми відповідного податку будуть вважатися погашеними.

- поширення процедур податкової угоди щодо розміру сплати, видів податків, строків застосування на неузгоджені суми податкових зобов’язань, які знаходяться в процедурах судового та/або адміністративного оскарження. Платник податків в таких випадках у письмовій формі відмовляється від скарги або позову та зазначає про погодження досягнення податкового компромісу. Крім того, передбачено, що процедури податкового компромісу за окремою заявою платника податків можуть бути поширені також і на вже отримані податкові повідомлення-рішення в межах строків сплати.

Вказана процедура є максимально прозорою та виключає виникнення на цій стадії будь-яких корупційних ризиків під час застосування вказаних норм як представниками контролюючих органів, так і платниками податків.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Новини за темою:

Податковий компроміс буде знову внесений на голосування до Верховної Ради України

Уряд ухвалив проект Закону про податковий компроміс

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!