Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уряд планує спростити доступ до безоплатної правової допомоги

September 11, 2015

Верховна Рада зареєструвала законопроект № 3044 „Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання”.
Законопроектом пропонується включити в послуги з надання безоплатної правової допомоги надання правового висновку або здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах та у зв’язку з цим в інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.
Також планується збільшити кількість суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, до таких суб’єктів додаються:
- внутрішньо переміщені особи;
- громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;
-  діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї;
- особи, до яких застосовано адміністративне затримання;
- особи, до яких застосовано адміністративний арешт;
- особи, засуджені до покарання у вигляді довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;
- особи, на яких поширюється дія Закону “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”, до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та в разі, коли особа оскаржує рішення щодо статусу біженця.
У повноваження Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пропонуються включити моніторинг якості надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги.
Проектом встановлено, що у разі потреби Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги може укласти договір з адвокатом, включеним до Реєстру адвокатів, про надання безоплатної вторинної правової допомоги окремому суб'єкту (зараз договір може бути укладений тільки з адвокатом, включеним до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу).
Також законопроект передбачає збільшення підстав заміни адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто, адвокат може бути замінений за рішенням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!