Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уряд планує суттєво спростити підтвердження форс-мажорних обставин

August 20, 2014

Верховна Рада зареєструвала законопроект від 14.08.14 р. № 4502а про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання податкових відносин в умовах дії обставин непереборної сили.
Запропоновані зміни до ПК значною мірою спростять відносини відповідних суб’єктів, внаслідок чого удосконалюються процеси адміністрування податків у форс-мажорних умовах, а платники податків звільняються від зайвого бюрократичного і фінансового навантаження, пов’язаного із переадресацією документального підтвердження настання обставин непереборної сили від Торгово-промислової палати України до належних державних органів.
Так, пропонується встановити, що платник податків має право на списання безнадійного податкового боргу в порядку і на умовах, встановлених цим ПК.
До форс-мажорних обставин запропоновано віднести:
- природні явища стихійного характеру – повені, пожежі, землетруси, бурі, урагани, заморозки, град тощо;
- події техногенного характеру, що призвели до раптового припинення постачання платнику податків води, тепла, електроенергії, нафтопродуктів чи газу, не пов’язаного з несплатою їх вартості;
- екстремальні ситуації суспільного характеру – військові дії, збройні агресії, дії по боротьбі з тероризмом чи організованою злочинністю, страйки, масові заворушення тощо;
- рішення державних органів законодавчого або нормативно-правового характеру, обов’язкові для виконання платниками податків.
Документальні підтвердження фактів виникнення та дії обставин непереборної сили надаються на звернення платника податку центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері.
Пропонується встановити, що граничний термін подання податкової декларації, подання заяви про списання безнадійного податкового боргу також може бути продовжений за заявою платника податків, який не здійснював підприємницьку діяльність внаслідок виникнення і дії обставин непереборної сили.
Платники податків-юрособи, які опинилися під впливом таких обставин, можуть не подавати заяви про продовження граничних строків подання податкової декларації, про списання безнадійного податкового боргу.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!