Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Надходження в інвалюті від суб`єктів Криму підлягають обовязковому продажу на міжбанку

August 5, 2015

НБУ розяснює, що для цілей застосування нормативно-правових актів НБУ особа, місцезнаходження якої (зареєстрована/постійно проживає) на території ВЕЗ "Крим" (далі - суб`єкт Криму), прирівнюється до нерезидента, а перекази (платежі) з материкової території України на територію ВЕЗ "Крим" або з території ВЕЗ "Крим" на материкову територію України здійснюються в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами НБУ для операцій з переказу коштів за межі України/в Україну.
Обов`язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України підлягають надходження в інвалюті із-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками, ФОП, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходження в інвалюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.
Вимоги законодавства України щодо обов`язкового продажу надходжень (в тому числі виручки) в інвалюті не застосовуються до юросіб (філій, відділень, інших відокремлених підрозділів юросіб) з місцезнаходженням на території ВЕЗ "Крим".
Тобто, звільнені від обов`язкового продажу надходження в інвалюті на користь суб`єктів Криму, проте законодавство не містить аналогічних виключень для надходжень в інвалюті на користь резидентів від суб`єктів Криму.
Слід також враховувати, що банкам України заборонено встановлювати кореспондентські відносини з банками України та/або іноземними банками, іншими кредитними або фінансовими установами, що розташовані та/або здійснюють свою діяльність на території АР Крим і м. Севастополя, та відкривати відокремлені підрозділи на цій території. Оскільки можливість відкриття банками України рахунків суб`єктам Криму на території ВЕЗ "Крим" відсутня, то перерахування цими суб`єктами коштів в інвалюті на користь резидентів може здійснюватися виключно з рахунків, відкритих в іноземних банках (крім випадків використання суб`єктами Криму рахунків, відкритих в банках України на материковій території України).
Таким чином, надходження в інвалюті із-за меж материкової території України на користь резидентів від суб`єктів Криму підлягають обов`язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України з дотриманням порядку та у розмірі, що встановлені законодавством України, зокрема, постановою НБУ від 03.06.15 р. № 354.

Лист НБУ від 03.08.15 р. № 40-02015/54281.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!