Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ГО «ВБК» об’єднала агробізнес для обговорення актуальних питань оподаткування

February 29, 2016

Всеукраїнський бухгалтерський клуб спільно з Територіальним відділенням Асоціації платників податків України 16 лютого 2016 року в Рівному зібрали представників агробізнесу, експертів, місцевих органів виконавчої влади для обговорення важливих проблем у сфері оподаткування підприємств аграрної галузі.
Фахівці ГУ ДФС в області розкрили особливості оподаткування ПДВ, порядок обліку, складання фінансової та податкової звітності сільськогосподарських підприємств, актуальні питання плати за землю та спрощеної системи оподаткування для представників аграрного сектору економіки у 2016 році.
Крім спеціальних бухгалтерських і податкових тем, під час семінару увагу було також приділено і юридичним питанням, враховуючи, що податковий облік окремих операцій тісно пов’язаний з документальним оформленням майнових та договірних  відносин.
Серед питань, що найчастіше хвилюють агровиробників, звучали невдоволення змінами до Податкового кодексу України в частині оподаткування сільськогосподарських підприємств, які практично можуть призвести до знищення аграрної галузі в державі. Зокрема, щодо скорочення терміну застосування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, запровадження диференціації пропорцій розподілу задекларованих сум ПДВ на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств та до державного бюджету залежно від напрямку діяльності, збільшення в 1,8 рази ставки податку для сільськогосподарських підприємств – платників єдиного податку 4-ї групи.
Аграрії вважають, що запровадження таких норм неприйнятне для сільськогосподарських підприємств, адже призведе до втрати обігових коштів, зниження конкурентоспроможності аграрного бізнесу, підвищення собівартості сільськогосподарської продукції. Збільшення ставок єдиного податку та індексація бази оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників у 2015 році уже призвела до негативних наслідків у сільському господарстві.
Представники агробізнесу також наголошували, що без впровадження чітко регламентованих компенсаторів бюджетної підтримки розвитку сільськогосподарських підприємств скасування спеціального режиму ПДВ або обмеження у його застосуванні є передчасним. Спеціальний  режим оподаткування ПДВ мав важливе значення в спрощенні податкових відносин у галузі сільського господарства і був єдиним видом державної підтримки, що здійснювався  в автоматичному режимі без втручання держави, що виключало корупційну складову.
За словами директора ВД ТВ АППУ Лариси Садової, Асоціація платників податків України виступає на підтримку соціально відповідального агровиробника, який чесно і грамотно веде свій бізнес. Тому однією з найважливіших місій Асоціації є навчання і консультування платників податків. Крім того, безпосереднє спілкування з учасниками таких зустрічей дозволяє дізнаватися про невирішені і нові проблеми у сфері оподаткування, визначати існуючі неузгодженості в законодавстві, які перешкоджають успішному веденню і розвитку бізнесу.
Ми бачимо негативну реакцію на прийняті зміни представниками аграрного сектору економіки, які вважають, що відміна пільг в оподаткуванні аграрних підприємств та збільшення ставок податків стануть «вироком» для сільськогосподарської галузі. Подальший аналіз висновків та пропозицій платників податків, їх узагальнення фахівцями ГО ВБК дозволяють сформувати і донести органам влади та законодавцям точку зору платників податків, підготувати пропозиції щодо подальшого поліпшення податкового поля з метою ефективного захисту інтересів представників бізнес-середовища.

Анна Писарчук, голова Рівненського обласного осередку
громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб»
rv@b-club.com.ua

[p2896]

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!