Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Наслідки зниження облікової ставки НБУ

May 31, 2016

Фінансисти прогнозують до кінця літа ще 1-2 перегляди ставки.
Зниження Нацбанком з 27 травня облікової ставки з 19 % до 18 % виллється в зменшення прибутковості короткострокових депозитів населення і невелике зниження ставок по кредитах.
За вкладами терміном розміщення до 3 місяців відсотки можуть просісти пропорційно - на 1 % річних. А ось за довгостроковими вкладами - зовсім незначно, оскільки банки зацікавлені в залученні депозитів на 12 місяців і більше.
Фінансисти не приховують, що на поточний момент їх ресурсна база головним чином складається з вкладів населення на 3-6 місяців, що створює їм проблеми.
Багато банків працюють з серйозними геп-розривами. Тобто залучають гроші фізосіб на 3-6 місяців, а кредити надають на 12 місяців. Це дуже погано для балансів, оскільки збільшує ризики ліквідності. Тому банки не ризикнуть відштовхувати осіб, готових в наш непростий час відкривати депозити строком на 12 місяців. Ними дорожать, і можуть не знижувати відсотки.
Згідно зі статистикою НБУ, з початку травня середня прибутковість 3-місячних гривневих депозитів скоротилася з 18,75 % до 18,15 % річних, а 12-місячних - з 19,93 % до 19,65 % річних.
Зв'язок між обліковою ставкою і вартістю депозитів населення пояснюють досить просто. Одночасно з обліковою ставкою буде автоматично знижуватися і прибутковість депозитних сертифікатів Нацбанку - з 17% до 16%. Саме в них, а не в нові кредити для реального сектора економіки, в останні пару років активно вкладається українська банківська система. А тому і прив'язує до них прибутковість залучених ресурсів.
Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://ubr.ua/.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Podpisan-zakon-po-usileniyu-soczashhity-lic-uxazhivayushhix-za-detmi-invalidami-2.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!