Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Наслідки порушення умов перебування на другій групі єдинником

March 23, 2017

Фізособа-підприємець порушила умови перебування на другій групі платників єдиного податку (далі – ЄП), надавши послуги юрособі, яка застосовує загальну систему оподаткування. Яку відповідальність передбачено нормами ПК за таке порушення?
Однією з умов перебування фізособи-підприємця на другій групі платників ЄП є провадження господарської діяльності з надання послуг платникам ЄП та/або населенню (пп. 2 п. 291.4 ПК).
Тому надання послуг платникам податків, що застосовують загальну систему оподаткування, є порушенням умов перебування фізособи-підприємця на спрощеній системі оподаткування, передбачених пп. 2 п. 291.4 ПК. За недотримання умов перебування на обраній групі ЄП фізособа-підприємець втрачає право перейти на сплату ЄП для інших груп шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.
У разі порушення умов перебування на другій групі платників ЄП, передбачених пп. 2 п. 291.4 ПК, така особа зобов’язана:
• перейти на сплату інших податків і зборів з 1-го числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, у якому провадилася така діяльність (п. 9 пп. 298.2.3 ПК). Такий порядок переходу вважається відмовою від спрощеної системи оподаткування. При цьому для відмови суб’єкту господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) слід подати до контролюючого органу відповідну заяву (п. 298.2 ПК);
• до отриманого доходу за договором надання послуг юрособі застосувати ставку єдиного податку в розмірі 15 % (п. 293.4 ПК);
• відобразити у квартальній податковій декларації наростаючим підсумком окремо такі доходи (пп. 296.5.5 ПК);
• подати декларацію за податковий (звітний) квартал, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2, 49.18.3, 298.2.2 ПК).
Якщо фізособа-підприємець не виконала перелічені вище вимоги ПК та не перейшла на сплату інших податків і зборів, то анулювання реєстрації платника ЄП другої групи проводиться за рішенням контролюючого органу на підставі акта перевірки з 1-го числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущене таке порушення (п. 299.11 ПК). У результаті всі доходи, отримані після дати анулювання реєстрації платника єдиного податку, оподатковуватиметься на загальних підставах.
Наприклад, якщо підприємець на другій групі платників ЄП здійснив розрахунки 05.12.16 р. за договором про надання послуг з юрособою, що застосовує загальну систему оподаткування, то він був зобов’язаний згідно з нормами ПК:
• подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у строк до 20.12.16 р.;
• перейти з 01.01.17 р. на загальну систему оподаткування;
• подати до 10.02.17 р. податкову декларацію з ЄП, де окремо відобразити дохід, отриманий від надання послуг юрособі, що застосовує загальну систему оподаткування, для оподаткування за ставкою 15 %.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Narushenie-uslovij-prebyvaniya-na-vtoroj-gruppe-edinshhikom-Kakaya-otvetstvennost.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!