Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Сівба ярових: порядок оформлення та обліку

March 20, 2015

Документальне оформлення
За загальним правилом сільгосппідприємство як суб`єкт господарювання має відображати господарські операції в бухобліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах здійснюються на підставі первинних документів, складених за типовими або спеціалізованими формами, затвердженими відповідними держорганами.
При оформленні руху виробничих запасів (сировини, матеріалів тощо), що використовуються для сівби ярових культур, сільгосппідприємствам слід керуватися Методичними рекомендаціями, затвердженими наказом Мінагрополітики від 21.12.07 р. № 929. Крім спеціалізованих форм, ці Методрекомендації передбачають можливість застосування форм, затверджених наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193.
Якщо зазначені типові або спеціалізовані форми вам не до душі, можете самостійно розробити і виготовити форми подібних документів з усіма необхідними реквізитами.

Бухгалтерський облік

Облік витрат, які підприємство здійснило під час сівби ярових культур, ведеться на рахунку 23 «Виробництво» відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».
На дату балансу витрати на сівбу ярових культур визнаються і відображаються як незавершене виробництво у рослинництві – сальдо рахунка 23 (п. 11 П(С)БО 30 «Біологічні активи»). У фінансовій звітності, у формі № 1-м «Баланс» та формі № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» сума таких витрат наводиться в рядку 1100 «Запаси».

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 23.03.15 р. № 12.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!