Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Поїздка на семінар: відрядження або навчання?

July 2, 2013

Міністерство фінансів роз`яснює, що відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. 
Направлення працівника на навчання, зокрема на семінар, не є службовим відрядженням
Гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва, встановлені постановою КМУ від 28.06.97 р. № 695.

Лист Мінфіну від 20.05.13 р. № 31-07230-16-27/15177.

У ЄБПЗ на питання «як відображаються витрати платника податку, понесені за участь працівника у семінарах та конференціях?» фахівці ДПС відповідають наступним чином: Якщо участь у семінарах (конференціях) передбачає отримання інформаційно-консультативних послуг для забезпечення господарської діяльності платника податку, то оплата таких послуг включається до складу адміністративних витрат. 
При цьому, якщо в результаті участі у семінарі здійснено зміни кваліфікації працівника (розширення та поглиблення професійних знань, умінь та навиків), то такі витрати з метою оподаткування розглядаються як витрати платника податку на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації за умови наявності відповідних підтверджуючих документів. Порядок визнання таких витрат визначено пп.140.1.3 Податкового кодексу.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!