Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підзвітною особою оплачено послуги платника єдиного податку: чи будуть у підприємства витрати?

July 2, 2015

Працівник підприємства (платника податку на прибуток), перебуваючи у відрядженні, знімав житло в підприємця – платника єдиного податку другої групи. Чи має право підприємство віднести витрати на проживання працівника до складу витрат (підтвердні документи підзвітною особою подано)?
У цьому випадку послуги проживання були надані фактично підприємству – платникові податку на прибуток. Адже підприємці – платники єдиного податку другої групи мають право надавати послуги (у т. ч. побутові) тільки платникам єдиного податку та/або населенню. Тобто підприємець порушив критерії, установлені ПК для перебування в другій групі єдинників. Тепер він зобов`язаний:
·          обкласти єдиним податком за ставкою 15 % дохід, отриманий від забороненої діяльності (у нашому випадку це дохід від надання готельних послуг підприємству – платникові податку на прибуток);
·          перейти на загальну систему оподаткування з 1-го числа місяця, що настає за звітним періодом, у якому провадився заборонений вид діяльності.
У підприємства негативних податкових наслідків не буде. Тобто витрати на проживання підзвітної особи в період перебування у відрядженні включаються до складу витрат підприємства як у бухгалтерському, так і в податковому обліку.

За матеріалами журналу „БАЛАНС: Просто про облік” від 02.07.15 р. № 54.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!