Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Подаємо звітність із трансфертного ціноутворення за 2014 рік! Порада від експерта редакції!

April 24, 2015
Хочемо нагадати платникам податку на прибуток і ПДВ, які здійснювали в 2014 році контрольовані операції, про те, що до 1 травня 2015 року їм потрібно подати до контролюючого органу Звіт про контрольовані операції за 2014 рік (останній день подання – 30 квітня).
Зазначимо, що чинна форма Звіту заповнюється платниками податків удруге і востаннє – за «старими» правилами ст. 39 Податкового кодексу (далі – ПК) у редакції до 1 січня 2015 року. Адже після цієї дати правила суттєво змінилися. Не хочемо зайвий раз лякати, але за неподання (невчасне подання) Звіту нормою п. 120.3 ПК передбачено штраф у розмірі 121 800 грн., а за кожну контрольовану операцію, яку не задекларовано у Звіті, – штраф 5% від її суми.
Для того щоб допомогти вам уникнути помилок під час заповнення Звіту, ми попросили відповісти на запитання, пов`язані з деякими нюансами його заповнення, Миколу Мішина, начальника відділу перевірок трансфертного ціноутворення Управління податкового та митного аудиту ДФС України. Питання було поставлене на консультаційній лінії, що проводилася 17 квітня 2015 року.
Чи включається сума сплачених (отриманих) штрафів до контрольованих операцій?
Підприємство-постачальник згідно з договором постачання сплачує покупцеві – пов’язаній особі штрафи за прострочення поставок і за поставку неякісної продукції. Чи враховуються суми таких штрафів під час визначення вартісного критерію 50 млн грн. для контрольованої операції? Якщо так, то як при цьому заповнити Звіт про контрольовані операції?
Ні, не враховуються. Пояснимо детальніше.
Річ у тому, що відповідно до п. 39.2.1.Податкового кодексу в редакції, яка була чинною до 01.01.15 р., контрольованими операціями є тільки господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), що здійснюються платниками податків із пов’язаними особами – нерезидентами, а також резидентами, визначеними Кодексом.
Сума нарахованих і сплачених штрафів не є господарською операцією з придбання (продажу) товарів чи послуг. Відповідно, така операція не враховується під час визначення вартісного критерію для контрольованої операції, тому й не відображається у Звіті про контрольовані операції.
Чи вважається контрольованою операція з відступлення права вимоги?
Підприємство А має заборгованість за отриманий товар перед підприємством Б. Підприємство Б здійснило перевідступлення права вимоги боргу підприємства А підприємству  С. Відповідно до договору підприємство А перерахувало грошові кошти підприємству С. Чи вважається контрольованою операція з перерахування грошових коштів підприємством  А підприємству С?
Ні, не вважається.
У наведеній ситуації контрольованою операцією для підприємства А буде операція з придбання товару в підприємства Б, а в підприємства Б – операція з продажу товару підприємству А. Операція з перерахування коштів підприємством А підприємству С за договором відступлення права вимоги не вважатиметься контрольованою операцією.
За яким курсом визначати обсяг операцій із нерезидентами, якщо частину товару придбано за попередньою оплатою?
Згідно із зовнішньоекономічним контрактом підприємство має поставити нерезиденту 1 000 одиниць товару на суму 1 000 дол. Передоплата становить 50 %. Нерезидент перерахував передоплату в сумі 500 дол., курс НБУ – 8 грн./дол. Сума у грн. – 4 000 грн. (500 х 8). На дату поставки курс НБУ – 8,5 грн./дол. Згідно з МД вартість товару в грн. становила 8500 грн. (1000 х 8,5), а за даними бухобліку – 8 250 грн. (500 х 8 500 х 8,5). Як у такому випадку заповнити графи 5 і 6 у Звіті про контрольовані операції?
Зауважимо, що з метою визначення загальної вартості операцій платники, які мають відносини з контрагентами-нерезидентами, ураховують офіційний курс НБУ, що діяв на дату здійснення операції, а в частині раніше отриманої (проведеної) оплати – курс, що діяв на дату її отримання (здійснення оплати) (див. запитання – відповідь № 24 Узагальнюючої податкової консультації, затвердженої наказом Міндоходів від 01.07.14 р. № 368). Аналогічні правила діють і при відображенні таких операцій у бухгалтерському обліку.
Таким чином, оскільки загальна вартість у частині раніше отриманої (проведеної) оплати визначається за курсом, що діяв на дату отримання такої оплати, то в наведеній ситуації у графах 5 і 6 відображатиметься одна й та сама сума – 8 250 грн.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!