Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

За якими формами слід звітувати про рентну плату за і квартал 2015 року?

April 29, 2015

Підприємство у I кварталі 2015 року було платником рентної плати. За якою формою слід подавати звітність із цього платежу? Чи потрібно було б звітувати, якби підприємство не мало об’єктів оподаткування з цього платежу?

Із 01.01.15 р. у результаті проведення податкової реформи окремі платежі трансформовано в рентну плату, яка згідно з п. 251.1 Податкового кодексу (далі – ПК) складається із:

  • рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин;
  • рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин;
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
  • рентної плати за спеціальне використання води;
  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів;
  • рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України.

Як передбачено п. 46.6 ПК, якщо в результаті запровадження нового податку змінюються форми податкової звітності, то Мінфін зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. Такі нові форми застосовуються платниками (подаються до податкового органу) за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. До цього періоду діють форми декларацій (розрахунків), що були чинними в минулих періодах.

Проект наказу Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати» оприлюднено на сайті ДФС 01.04.15 р. Отже, за І квартал 2015 року платники в разі:

  • спеціального використання лісових ресурсів подаватимуть Податковий розрахунок збору за спеціальне використання лісових ресурсів за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.12 р. № 1404;
  • спеціального використання води – податкову декларацію збору за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.12 р. № 1403;
  • користування надрами – податкові розрахунки з плати за користування надрами за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 17.09.12 р. № 1000;
  • користування радіочастотним ресурсом – податковий розрахунок за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1018;
  • транспортування нафти, нафтопродуктів, газу та аміаку – податкові розрахунки за формами, затвердженими наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1011.

Звертаємо увагу, що Податковий розрахунок збору за користування радіочастотним ресурсом України слід подавати за квартал (форма передбачає щомісячне подання цієї форми). Тому в полі «звітний місяць» слід проставити «3» (що означає подання розрахунку за І квартал 2015 року), а в рядку 2.1 «Нараховано збору усього за звітний місяць» розд. ІІ відповідно слід зазначати зобов’язання за квартал. У графі 2.1 «Вид документа (ліцензія або дозвіл)» розд. І слід указати ліцензію або дозвіл на радіочастотні ресурси окремо за січень, лютий, березень (у разі їх дії у відповідному місяці).

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 05.05.15 р. № 17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!