Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

За якими формами звітувати про нові види податків та окремі питання справляння ЄСВ. Порада від експерта редакції!

February 5, 2015

Законом від 28.12.14 р. № 71 унесено зміни до Податкового кодексу, якими, зокрема, введено нові податки та змінено назви окремих раніше існуючих, проте відповідних форм податкової звітності за ними ще не розроблено, у зв’язку з чим фіскальна служба надала рекомендації – до затвердження податкової звітності:

При цьому платники Плати за користування радiочастотним ресурсом сплачують aвaнcoвi внески з Плати у податковому (звiтному) перiодi до 30-го числа кожного мiсяця (у лютому – до 28-го або 29-го числа). Розмiр таких авансових внесків складається з однiєї третини суми податкових зобов`язань з рентної плати, визначеної в податковiй декларацii за попереднiй податковий (звiтний) перiод. (лист від 29.01.15 р. № 2703/7/99-99-15-04-02-17).
За Роз’ясненнями Державної фіскальної служби від 26.01.15 р. (розміщено на сайті цієї служби) норма передостаннього абзацу частини п’ятої ст. 8 Закону про ЄСВ щодо того, що база нарахування ЄСВ має бути не нижчою за розмір мінімальної зарплати, є обов’язковою лише за умови відпрацювання застрахованою особою повного календарного місяця. Скоріш за все, тут мається на увазі, що цілий календарний місяць працівник перебував з установою в трудових відносинах. Адже, якщо розглядати випадок перебування працівника у відпустці без збереження зарплати та місяць буде відпрацьовано не повністю, навряд чи це є підставою не застосовувати до нього норму щодо визначення бази оподаткування ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальну заробітну плату. Законодавством винятком із цього правила визнано доходи працівників лише на період проведення антитерористичної операції у відповідному населеному пункті, яким надано відпустку без збереження зарплати згідно зі ст. 25 Закону про відпустки (підстава – Закон від 15.01.15 р. № 121-VIII.).

Волкова Наталія
консультант видання «БАЛАНС-БЮДЖЕТ»
з питань бухгалтерського обліку
office@balance.kiev.ua

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!