Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Плата за роботу тимчасового характеру: як нарахувати ЄСВ?

March 13, 2015

Служба зайнятості направила на сільгосппідприємство для виконання робіт тимчасового характеру громадянина, який перебуває на обліку в цій службі як безробітний. Тривалість такої роботи – два тижні. За виконаний обсяг робіт йому нараховано 600 грн. Як визначити суму ЄСВ – виходячи з фактичної виплати чи з мінімальної зарплати?
База нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) за місяць не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, установленої на цей місяць.
Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).
Роботодавці укладають (у письмовій формі) з особами, які беруть участь у таких роботах, строкові трудові договори та вносять записи до трудових книжок відповідно до законодавства про працю.
Якщо строковий трудовий договір укладено із працівником на період, менший ніж місяць, то порівнювати нараховану зарплату з мінімальною немає підстав. Адже працівник не виконав місячної норми праці. У наведеній ситуації громадянин, направлений територіальною службою зайнятості, відпрацював на сільгосппідприємстві два тижні (неповний місяць), тому об’єктом нарахування ЄСВ буде сума фактично нарахованої йому заробітної плати – 600 грн.
Якщо ж за строковим трудовим договором працівник відпрацює повний місяць, то нараховану йому заробітну плату необхідно буде порівнювати з мінімальною. Адже в такому разі він має виконати місячну норму праці.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 16.03.15 р. № 11.

Новини за темою:
З 13.03.15 р. зміняться критерії для зниження ставки ЄСВ
Нові правила застосування понижуючого коефіцієнту при нарахуванні ЄСВ в 2015 році
Президент підписав низку законів, зокрема: зміни до Держбюджету-2015 та щодо пенсій працюючим пенсіонерам

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!