Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Плани Кабміну на 2017-й - бюджетна резолюція

July 7, 2016

Кабмін затвердив бюджетну резолюцію на 2017 року, але презентувати її широкому загалу не поспішає. Що й не дивно, адже закладені в документі макроекономічні показники не відповідають економічним реаліям і тенденціям сьогоднішнього дня, а методи їх прогнозного розрахунку викликають обгрунтовану недовіру фахівців. Судіть самі.
Документом передбачено збільшення ВВП в 2017 р на 3%. Динаміка поточного року свідчить про зовсім інші тенденції. Як повідомляє Держстат, реальний ВВП в І кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) склав 99,3%, а з I кварталом 2015 го - 100,1%.
Індекс промислової продукції у травні 2016 року порівняно з квітнем цього ж року склав 96,3% (з урахуванням сезонного фактора - 97,9%), а з травнем 2015 року - 100,2% (скоригований на ефект календарних днів - 100,1%). При цьому необхідно врахувати і те, що промислове виробництво знижувалося і в квітні 2016- го, а це вже тенденція.
Як бачимо, реального зростання економіки в поточному році немає, і на сьогоднішній день Кабмін не вжив жодних серйозних кроків для виведення української економіки зі стану стагнації. Виникає природне запитання: чим забезпечений запланований на 2017 р зріст? Відповідь очевидна: благими намірами уряду.
Що стосується соціальної проблематики, то ці питання висвітлені в бюджетній резолюції досить скупо. Обіцяно тільки, що мінімальна зарплата буде не нижчий від прожиткового мінімуму. Беручи до уваги той факт, що офіційний прожитковий мінімум в країні не менше ніж в три рази (за твердженням Мінсоцполітики - в 2,5 рази) нижче реального, таку обіцянку оптимізму не додає.
Інфляцію Кабмін також планує на рівні в 8,1%, що малореально. Це в 1,5 рази нижче запланованої на поточний рік інфляції в 12%. З урахуванням того, що плани Кабміну на 2017-й по подальшому збільшенню тарифів ЖКГ залишаються в силі, вельми сумнівно, що реальна інфляція буде відповідати запланованій.
Середньорічний курс національної валюти в 2017 р прогнозується урядом на рівні 27,2 грн / $ (на 2016-й закладено курс 24,3 грн / $). Таким чином, гривню планується знецінити ще на 12%.
Докладніший аналіз, звичайно, буде зроблений на рівні проекту бюджету на 2017 року, але вже зараз ясно, що дієвих заходів для пожвавлення української економіки Кабмін запропонувати не здатний, ніяких позитивних змін в соціальній сфері теж не передбачається.
А такі, здавалося б, найважливіші документи, як бюджетна резолюція, зараз приймаються лише для галочки, для проформи. Тому ніхто серйозно їх не прораховує, цифри беруться зі стелі і до них пред'являється лише одна вимога - вони повинні бути «гарними». І навряд чи вони будуть мати якесь відношення до бюджету-2017.

Джерело: https://uteka.ua/ua/channels/post/view?alias=Plany-Kabmina-na-2017-j-%E2%80%95-byudzhetnaya-rezolyuciya.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!