Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перше знайомство з новою ПДВ-декларацією. Порада від експерта редакції!

March 12, 2015

Як відомо, наказом Мінфіну від 23.01.15 р. № 13 було, зокрема, змінено форму декларації з ПДВ та порядок її заповнення. Такі зміни зумовлені тим, що з 01.02.15 р. розпочався другий етап запровадження електронного адміністрування ПДВ. Зазначені зміни можна умовно розділити на дві основні групи:

  • зміни щодо відображення коригування податкових зобов’язань податкових періодів до 01.02.15 р.; 

  • зміни щодо відображення суми залишку від’ємного значення ПДВ та сум, заявлених до бюджетного відшкодування, які виникли до 01.02.15 р. 

Так, у звітності з ПДВ починаючи з лютого 2015 року суми коригування податкових зобов’язань слід розділяти залежно від того, коли було складено податкову накладну, за якою здійснено коригування, – до 01.02.15 р. чи після цієї дати. У зв’язку з цим кількість рядків, у яких зазначаються суми коригування податкових зобов’язань у таблиці 1 додатка 1 до декларації, та кількість підрядків у рядку 8 декларації з ПДВ збільшилася.
Що стосується порядку відображення суми залишку від’ємного значення ПДВ попередніх податкових періодів, для цього декларацію з ПДВ доповнено розділом IV. Розшифрування показників цього розділу тепер здійснюватиметься в додатку 2. Крім того, змінено порядок заповнення розділу III декларації.
Сільгосппідприємства – суб’єкти спецрежиму з ПДВ, як і раніше, подаватимуть дві декларації – загальну (із позначкою в титульній частині «0110») та «спецрежимну» (із позначкою «0121»–«0123»). Хоч обидві декларації подаватимуться за єдиною формою, порядок заповнення деяких рядків (зокрема, розд. III декларації) відрізнятиметься, а вищевказані розділ IV та додаток 2 спецрежимники не заповнюватимуть.

Детально про порядок складання нової декларації з ПДВ (загальної та спецрежимної) читайте в консультації, що опублікована в «БАЛАНС-АГРО» № 10, а для комерційних підприємств - у «БАЛАНС» № 19-20.

Новини за темою:
Нова декларація з ПДВ за лютий 2015 року: перше знайомство.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!