Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Переведення боргу: правові аспекти

March 27, 2015

У деяких випадках боржник не має можливості розрахуватися з кредитором, але може перевести свій борг на іншу особу. Тоді сторони договору укладають угоду (договір) про переведення боргу. Під час оформлення таких відносин потрібно дотримуватися певних правил, щоб уникнути надалі спорів із контрагентами щодо розрахунків, а також грамотно відобразити операцію в обліку.

Загальні положення
Переведення боргу – це заміна боржника в зобов`язанні: первісний боржник вибуває з існуючого зобов`язання і передає свій борг іншій особі, тобто новому боржникові. Переведення боргу є можливим як стосовно грошових зобов`язань, так і стосовно інших боргових зобов`язань (наприклад, у разі передачі товару, надання послуги тощо).
Заміна боржника в зобов`язанні допускається лише за згодою кредитора, яка має бути виражена в письмовій формі.
До нового боржника борг переходить у повному обсязі. Якщо основним договором або законом передбачено забезпечувальні заходи (наприклад, сплата неустойки), то за загальним правилом вони зберігають свою силу й після переведення боргу. Застава, установлена первісним боржником, також зберігається, якщо інше не передбачено договором або законом. Проте застава і порука, установлені іншими особами, після заміни боржника припиняються, якщо тільки заставник або поручитель не погодяться відповідати за нового боржника. Таку згоду також необхідно оформляти письмово.
Після переведення боргу новий боржник має право висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, які могли виникнути до кредитора в первісного боржника, наприклад, щодо виконання строків постачання тощо.

Документальне оформлення
Договір про переведення боргу слід укладати в тій самій формі, що й основний. Наприклад, якщо основний договір було нотаріально посвідчено, то й договір про переведення боргу потрібно посвідчити в нотаріуса.
Згоду на переведення боргу зазвичай оформляють:
- або тристоронньою угодою, сторонами якої виступають первісний боржник, новий боржник і кредитор,
- або двостороннім договором між старим і новим боржниками. У цьому випадку необхідно отримати письмову згоду кредитора. Оформити його можна в довільній формі у вигляді листа з обов`язковим зазначенням усіх сторін (старий і новий боржники, кредитор), а також реквізитів, що ідентифікують договір, за яким поступається борг.

Більш докладну консультацію див. у ПК № 6: „Господарські договори: як правильно і вигідно скласти”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!