Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перехід на спрощену систему оподаткування

October 8, 2014

Основні питання під час переходу із загальної системи оподаткування на спрощену виникають у підприємців через різний підхід до обліку та визнання витрат. Відповідно, під час переходу на єдиний податок (далі – ЄП) у підприємця можуть залишитися незакритими операції, які він здійснив на загальній системі. Крім того, питання можуть стосуватися й порядку обкладення ПДВ (у платників цього податку). Розглянемо у вигляді відповідей на запитання правила оподаткування таких перехідних операцій.

1. Підприємець-загальносистемник (платник ПДВ) відвантажив товар покупцеві. Оплата за товар надійшла, коли він уже був єдинником третьої групи, платником ПДВ. Коли у підприємця виникає дохід? Чи є право на витрати з відвантажених товарів? У який момент потрібно нараховувати податкові зобов`язання з ПДВ?

Дохід. У цій ситуації дохід підприємця сформується, коли він перебуватиме на ЄП (у момент фактичного отримання оплати). Нагадаємо, доходи в єдинника (утім, як і в загальносистемника) визнаються за касовим методом. Відвантаження товару, виконання робіт або надання послуг не мають податкових наслідків для підприємців. Зверніть увагу: суми ПДВ, отримані підприємцем – платником ПДВ на його рахунок у момент оплати товару, до доходу не включаються.

Витрати. За загальної системи право на витрати в підприємця не виникне, оскільки не було оплати за товар. Під час сплати ЄП право на витрати є, але вони не впливають на об`єкт оподаткування.

ПДВ. Податкові зобов`язання нараховано підприємцем у статусі загальносистемника (за правилом першої події). Повторно (у разі отримання оплати) ПДВ нараховувати вже не потрібно.

2. Підприємець-загальносистемник (платник ПДВ) отримав передоплату за товар. Товар відвантажив, будучи єдинником. Як ці операції відобразяться в обліку?

Дохід. До складу доходу підприємець включає вартість товару за фактом отримання перед-оплати (на загальній системі).

Витрати. Право на витрати виникає в момент отримання передоплати за товар. Зауважимо, що до витрат загальносистемника увійдуть витрати операційної діяльності, визначені в розд. ІІІ ПК. Звісно, за умови їх документального підтвердження та оплати в періоді перебування на загальній системі. Це може бути, наприклад, вартість товарів, придбаних з метою подальшого перепродажу, витрати на доставку таких товарів тощо.

ПДВ. Податкові зобов`язання підприємець нарахував у момент отримання передоплати.

Як бачимо, відвантаження товару єдинником у ситуації, коли передоплату було отримано у статусі загальносистемника, не тягне за собою жодних податкових наслідків.

3. Підприємець на загальній системі оподаткування (неплатник ПДВ) відвантажив товари. Оплату за товари отримав, будучи платником ЄП зі сплатою ПДВ. Як відображаються ці операції в обліку?

Дохід. Підприємець визнає дохід у момент отримання оплати за товар (у статусі єдинника).

Витрати. Витрат у підприємця не буде, оскільки в момент отримання оплати (виручки) за товар він був єдинником.

ПДВ. Надходження оплати за відвантажений раніше товар є другою подією. А оскільки за загальним правилом податкові зобов`язання нараховуються за першою подією (коли підприємець не був платником ПДВ), за другою подією (коли підприємець є платником ПДВ) податкові зобов`язання не нараховуються.

Більш детальну консультацію див. в ПК № 19/2014 "Облік і звітність у підприємців".

Новини за темою:

Які ФОП не можуть бути платниками єдиного податку?

Єдинники 2 групи мають право продавати товари юрособам незалежно від системи їх оподаткування

Підприємець-єдинник отримав у безплатне користування приміщення: які податкові наслідки?

Дії платника єдиного податку у разі перевищення обсягу доходу

Єдинники при розрахунках не можуть використовувати електронні гроші

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!