Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Пенсія за вислугу років педпрацівникам: запитували - відповідаємо

October 6, 2014

1) Чи може продовжувати працювати в школі вчителька, якій уже призначена пенсія за вислугу років?

Ні, не може.

За загальними правилами, пенсії за віком та за інвалідністю призначаються незалежно від того, припинена робота на час такого звернення за пенсією чи ні. Однак пенсії за вислугу років призначаються виключно при залишенні роботи в установі, закладі на посаді, що дає право на цю пенсію.

Пенсії за вислугу років призначаються у разі звільнення з роботи, що дає право на цей вид пенсії. У разі зарахування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, її виплата припиняється і поновлюється з дня, що настає за днем звільнення з роботи.

2) Як підтвердити необхідний стаж для призначення пенсії за вислугу років та з якого часу можна звертатися за нею?

Пенсія за вислугу років призначається окремим категоріям осіб, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за вислугу років (ст. 51 Закону № 1788). Це означає можливість дострокового виходу на пенсію до настання віку, установленого нормами пенсійного законодавства на загальних засадах, а саме: чоловікам – раніше досягнення ними 60 років і при стажі роботи не менше 25 років; жінкам – відповідно 55 та 20 років.

Звертатися за призначенням пенсії можна в будь-який час після виникнення права на пенсію. Підтвердженням роботи на цій посаді є запис у трудовій книжці працівника.

3) Як підтвердити стаж роботи піонервожатою в школі протягом 1990–1992 років, якщо запис про таку роботу в трудовій книжці зроблений з помилками?

Основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Якщо вона відсутня або в ній немає відповідних записів, підставою для встановлення трудового стажу є інші документи, видані за місцем роботи, а також архівними установами.

За наведених обставин спеціальний трудовий стаж підтверджується уточнюючими довідками установ, організацій, закладів або їх правонаступників. У такій довідці навчальний заклад, зокрема, указує:

- періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;

- посаду;

- первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана довідка.

За цією довідкою майбутньому пенсіонеру треба буде звернутися особисто, а потім подати її до органу Пенсійного фонду за місцем оформлення пенсії.

Для підтвердження стажу роботи приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори та інші документи, які містять інформацію про періоди роботи. Можуть бути розглянуті також документи про структуру закладу, його штатний розпис.

Докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 06.10.14 р. № 40.

Новини за темою:

Пенсія за вислугу років: кому?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!