Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Пенсійний збір з операцій купівлі інвалюти: хто сплачує?

April 8, 2014

Банки нараховують, утримують та перераховують збір до ПФУ з усіх операцій купівлі безготівкової інвалюти, які виконуються за дорученням клієнтів банку та за власними операціями банку. З цією метою банки вимагають від клієнтів у заяві на купівлю іноземної валюти зазначити про те, що клієнт доручає банку перерахувати до ПФУ суму збору на обов`язкове державне пенсійне страхування у розмірі 0,5 % від суми в гривнях, що витрачена на купівлю іноземної валюти (без урахування комісійної винагороди за цією операцією).
Тож, банкам необхідно переглянути умови договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнтів і передбачити в них, що в разі купівлі безготівкової інвалюти за дорученням клієнта банк нараховуватиме, утримуватиме та сплачуватиме суму збору від імені та за рахунок клієнта.
У разі купівлі готівкової валюти банки (фінустанови) зобов`язані нараховувати, утримувати та перераховувати збір за рахунок:
- власних коштів у разі купівлі готівкової інвалюти у фізосіб та купівлі готівкової інвалюти з метою задоволення власних потреб і підкріплення каси банку. Збір сплачується від суми коштів у гривнях, на яку купується готівкова інвалюта, і обліковується банками на рахунку 3622;
- коштів клієнтів у разі купівлі фізособою інвалюти у касі банку (фінансової установи). Збір сплачується від суми коштів у гривнях, на яку купується готівкова інвалюта, і обліковується банками на рахунку 2902.
Банки (фінансові установи) доповнюють квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції за формою № 377-К додатковими реквізитами (рядком), у яких зазначається сума сплаченого збору.
До внесення змін до програмно-технічних комплексів, за допомогою яких здійснюються валютно-обмінні операції, цей рядок заповнюється касиром каси банку, фінансової установи власноручно.
Збір на обов`язкове державне пенсійне страхування не сплачується з операцій купівлі інвалюти, що здійснюють дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав в Україні та їх працівники, якщо останні не є громадянами України або не проживають в ній постійно та акредитовані в МЗС України, міжнародні фінансові організації, які відповідно до законодавства України (у тому числі до міжнародних договорів України, ратифікованих ВРУ) звільнені від сплати податків та зборів в Україні.

Лист НБУ від 04.04.14 р. № 29-113/14630.


Новини за темою:

Курс гривні до інвалют та банківських металів розраховується по-новому

Тимчасові обмеження щодо видачі вкладів з рахунків в інвалюті

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!