Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Пенсійний збір при купівлі інвалюти: чи включати у витрати?

July 2, 2014

Затверджено Узагальнюючу податкову консультацію про сплату збору на обов`язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти.

Міндоходів роз’яснює, що з 01 квітня 2014 року набрав чинності Закон України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" (далі - Закон) в результаті чого розширено коло платників збору на обов`язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до Закону платниками збору на обов`язкове державне пенсійне страхування є юр та фізособи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Отже, сума сплаченого платником податку збору на обов`язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операції з купівлі іноземної валюти враховується таким платником при визначенні оподатковуваного прибутку у складі інших операційних витрат, за умови, що іноземна валюта призначена для проведення господарських операцій.

Підпунктом 153.4.1 ПК встановлено, що не включаються у дохід і не підлягають оподаткуванню податком на прибуток підприємств кошти або майно, залучені платником цього податку на підставі договору комісії або доручення.

Водночас, відповідно до п.п. 153.4.2 ПК не включаються до витрат кошти або майно, надані платником податку на підставі договорів комісії або згідно з іншими цивільно-правовими договорами, що не передбачають передачі права власності на таке майно іншій особі.

Враховуючи те, що нарахування, утримання та перерахування збору на обов`язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі безготівкової іноземної валюти здійснюється банками (фінансовими установами) за дорученням клієнтів банку, суми утриманого та перерахованого на рахунки Державного казначейства України збору не включаються до складу, відповідно, доходу та витрат при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток такими банками (фінансовими установами).

При цьому, у разі сплати збору за власними операціями банку (у тому числі за власними зовнішньоекономічними договорами та за операціями з купівлі іноземної валюти, що здійснюються на міжбанківському валютному ринку України в межах лімітів відкритої валютної позиції банку), сума сплаченого банком збору на обов`язкове державне пенсійне страхування враховується при визначенні оподатковуваного прибутку у складі інших операційних витрат.

Наказ Міндоходів від 01.07.14 р. № 365 набув чинності з дня прийняття.

 

Новини за темою:

Порядок сплати пенсійного збору з операцій купівлі інвалюти

Валютно-обмінні операції по-новому

Врегульовані питання застосування НБУ нових умов торгівлі валютою

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!