Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Пенсійний фонд підготував детальні роз’яснення щодо складання звіту з ЄСВ (огляд опису формату звіту з ЄСВ)

June 19, 2015

Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) за травень 2015 року платники єдиного внеску подавали вже за новою формою, наведеною в додатку 4 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 (далі – Порядок № 435). Проте цей Порядок не містить конкретних вказівок щодо заповнення Звіту для випадків, коли база нарахування визначається із розрахунку мінімальної зарплати та якщо застосовується понижуючий коефіцієнт. Зважаючи на це, ПФУ оприлюднив Опис формату Звіту (далі – Опис), який дає конкретні роз’яснення щодо заповнення всіх реквізитів Звіту та приклади заповнення.
Заповнення реквізитів таблиці 5 Звіту
Цю таблицю заповнюють лише за наявності підстав, визначених п. 8 розд. IV Порядку № 435. В Опису формату Звіту акцентується увага на заповненні реквізитів 8 і 11 таблиці 5 Звіту.
У реквізиті 8 «Договір ЦПХ за основним місцем роботи або за сумісництвом (1 – так, 0 – ні)» проставляють «1» – для осіб з категорією особи «3», якщо такі особи перебувають зі страхувальником у трудових відносинах, тобто є основними працівниками чи сумісниками та одночасно уклали з ним договір цивільно-правового характеру (далі – ЦПД). Для фізосіб, які надають послуги чи виконують роботи за ЦПД, але не перебувають зі страхувальником у трудових відносинах, вказують «0».
Реквізит 11 «Період трудових відносин, відносин за договорами цивільно-правового характеру та відпусток» для ЦПД заповнюють по-різному – залежно від того, надавалися послуги чи виконувалися роботи:
·          якщо особа виконує роботи за ЦПД, то датою початку й датою закінчення цивільно-правових відносин будуть строки, визначені таким договором;
·          якщо особа надає послуги за ЦПД, то дату початку й закінчення у реквізиті 11 вказують відповідно до акта наданих послуг у рамках дії ЦПД.
Такий порядок заповнення реквізиту 11 таблиці 5 Звіту в разі надання послуг за ЦПД ґрунтується на визначенні послуги, наданому ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу, і ствердженні, що «послуга існує тільки тоді, коли вона надається». Наприклад, у разі якщо строк дії ЦПД на надання послуг – із 2 до 30 червня 2015 року, а послуга фактично надавалася лише 15 і 23 червня, що підтверджено відповідними актами надання послуг, то в таблиці 5 Звіту за червень потрібно заповнити два рядки:
·          у першому рядку в реквізиті 11 слід зазначити однакову дату початку й закінчення цивільно-правових відносин – «15»;
·          у другому рядку в реквізиті 11 слід зазначити однакову дату початку й закінчення цивільно-правових відносин – «23».
Заповнення таблиці 6 Звіту
Загальні правила. У новій звітності змінилися самі принципи формування показників: тепер показники з таблиці 6 Звіту мають автоматично переноситися до відповідних рядків таблиці 1 Звіту.
При заповненні таблиці 6 Звіту слід враховувати загальні вимоги та особливості виправлення помилок, які уточнено в Опису:
·          форму «скасовуюча» подають лише для виправлення неправильних (помилкових) реквізитів 6–16, 22–25 у раніше поданих Звітах за попередні періоди;
·          форму «початкова» із заповненими правильними реквізитами подають одночасно з формою «скасовуюча»;
·          пакет документів, що включає форми «скасовуюча» і «початкова», може бути сформований лише для виправлення даних одного рядка таблиці 6 Звіту;
·          суми, зазначені в реквізитах 17–21 таблиці 6 одного Звіту форми «початкова», мають бути тотожними даним форми «скасовуюча».
Під час заповнення сум у рядках таблиці 6 Звіту слід зважати на такі особливості, визначені в Опису:
·          суми відпусткових, допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, нараховані в попередніх періодах, а також виплати із кодом типу нарахувань «1» відносяться до того місяця, за який вони нараховані. При цьому максимальна величина для таких нарахувань визначається за нормами законодавства, що діяли в місяці, за який вони нараховані;
·          унесення від’ємних значень сум нарахованої зарплати тепер можливе й у разі, якщо перерахунок заробітку пов’язаний з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою (щорічною, додатковою);
·          донарахування чи зменшення суми страхових внесків можливе лише через застосування кодів типу нарахувань «2», «3», «6», «7», «8», «9»;
·          визначення максимальної величини за нарахованими сумами, відображеними з кодами типу нарахувань «2», «3», «6», «7», «8», «9», здійснюється за нормами законодавства та в розмірах, що діяли в місяці, в якому ці суми нараховано.
Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 22.06.15 р. № 25.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!