Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Пенсії по-новому: умови і стаж

July 27, 2016

Шахтарі, медики та викладачі будуть виходити на пенсію пізніше. Представники профспілок заявляють: нововведення торкнуться 418 тис українців.
Згідно з постановою від 24.06.16 р № 461 Кабмін затвердив нову редакцію списків виробництв, робіт, професій, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

ХТО ПІЗНІШЕ. Перелік професій і посад із шкідливими умовами праці скоротили на 40%. Ті, кого звідти «викинули», будуть йти на заслужений відпочинок від 2 до 10 років пізніше. Нагадаємо, зараз стандартний пенсійний вік для чоловіків - 60 років, для жінок - 57,5 ​​років. Але за двома списками професій з правом пільгового виходу на пенсію, затвердженим Кабміном у 2003 році, чоловіки і жінки йдуть на пенсію в 50-55 років (за наявності трудового стажу в 20-30 років в залежності від професії).

У першому списку знаходяться найшкідливіші роботи (гірники, шахтарі, атомники, льотчики). З 72 категорій, працівники яких зайняті в шахтах, в новому списку залишаються всього дві категорії - працівники, які повний робочий день проводять під землею, і ті, хто обслуговує персонал, зайнятий під землею (медперсонал в шахтах, співробітники служби зв'язку під землею). Тобто більше не виходитимуть раніше на пенсію директора шахт, механіки, енергетики, інженери, технічні керівники та їх заступники, майстри. Те ж стосується і співробітників метрополітену, будівельників, які працюють під землею. Якщо в старому списку спеціальностей були практично всі працівники: від головного інженера до електрика, то, згідно з новим списком, раніше на пенсію зможуть виходити тільки ті, хто зайняті підземними роботами.

У другому списку знаходяться медпрацівники, викладачі, різноробочі на певних підприємствах, актори і геологи. Зі списку №2 прибрали велику частину медспеціальностей, різноробочих, які проводять не весь робочий у шкідливих умовах.
В Уряді мотивували своє рішення тим, що багато професій були включені в пільгові списки мало не "за компанію". Як пояснили в Мінсоцполітики, в списках були директори шахт, начальники шахтоуправлінь, які спускалися в шахту вкрай рідко. Але вони мали таке ж право на пільгову пенсію, як і шахтарі.
Так само прибрали зі списків всіх тих, хто обслуговував працю шахтарів на поверхні - механіки, енергетики, інженери, технічні керівники та інші. Втрачають право на дострокову пенсію і працівники зайняті на шкідливих роботах неповні день.
Право на дострокову пенсію мають працівники зайняті повний робочий день на підземних роботах, - йдеться в урядовій постанові. - А так же обслуговуючих працівників, зайнятих на підземних роботах (медперсонал підземних пунктів охорони здоров'я, працівники підземного телефонного зв'язку і т.п.).
Така ж доля чекає і керівництво підземних будівельних компаній, в тому числі метробудівців. Для них теж передбачається пільговий вихід на пенсію лише для тих, хто постійно працював під землею.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Pensii-po-novomu-usloviya-i-stazh

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!