Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Падіж тварин: податкові наслідки

December 2, 2014

Із цієї консультації ви дізнаєтесь: до яких податкових наслідків призведе падіж тварин, що вирощуються (відгодовуються) сільгосппідприємством, а також як у податковому обліку відображати ТМЦ, отримані внаслідок такого падежу (частини першу та другу див. у «Баланс-АГРО» № 37 і № 39 відповідно).

Падіж тварин (птиці) є явищем, з яким, на жаль, стикаються всі сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом. Для цілей оподаткування слід розрізняти:

- падіж у межах норм технологічного браку, який є невід’ємною частиною технологічного процесу вирощування сільськогосподарських тварин;

- понаднормовий падіж, який є, зокрема, наслідком надзвичайних подій (епідемія, стихійне лихо, військові дії тощо) або неправомірних чи халатних дій третіх осіб (порушення технологічних умов утримання, умисне вчинення шкоди тощо).

1) Падіж у межах норм технологічного браку

Податок на прибуток

Фактична вартість остаточно забракованої продукції не включається до складу витрат платника податку. Винятком є втрати продукції з технологічних причин. При цьому платник податку має право самостійно визначати (у наказі по підприємству) допустимі норми технічно неминучого браку за умови обґрунтування його розміру. Такі самостійно визначені норми діють до встановлення норм центральними органами виконавчої влади у відповідній сфері.

Отже, основною умовою включення до витрат технологічного браку є наявність установлених норм. На сьогодні в Україні немає затверджених на державному рівні норм допустимого (технологічного) падежу сільськогосподарських тварин та птиці. Тому такі норми сільгосппідприємствам доведеться визначити самостійно і затвердити наказом по підприємству.

Для обґрунтування норм падежу рекомендуємо скористатися Відомчими нормами технологічного проектування, затвердженими наказом Мінагрополітики від 15.09.05 р. № 473.

Отже, у разі падежу сільгосптварин (птиці) до податкових витрат сільгосппідприємство може включати витрати на вирощування (відгодівлю) тієї кількості загиблих тварин, що не перевищує затверджених норм.

ПДВ

Спеціальних положень, що регулюють порядок обкладення ПДВ у разі падежу сільгосптварин, ПК не містить. Однак за загальним правилом до податкового кредиту можуть включатися лише ті суми ПДВ, що пов’язані із придбанням або виготовленням товарів та послуг із метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Тому в ситуації з падежем сільгосптварин ключовим є питання, чи пов’язані витрати на вирощування (відгодівлю) тварин, що загинули, із господарською діяльністю сільгосппідприємства. Очевидно, що такими витратами можуть вважатися лише ті, що пов’язані з технологічним браком у межах установлених норм (див. вище).

Тобто здійснювати коригування податкового кредиту за товарами (послугами), придбаними для вирощування загиблих тварин, не потрібно, якщо кількість таких тварин не перевищує встановлених на сільгосппідприємстві норм падежу.

2) Понаднормовий падіж

Податок на прибуток

Понаднормові втрати тварин до податкових витрат не включаються. Це стосується і загибелі тварин унаслідок надзвичайних ситуацій.

ПДВ

У разі загибелі тварин понад установлені норми падежу сільгосппідприємству слід здійснити коригування податкового кредиту щодо витрат (товарів, послуг) на їх вирощування. Адже в такому разі товари (послуги), які були придбані для вирощування загиблих тварин, не можуть вважатися використаними в господарській діяльності сільгосппідприємства.

Таке коригування здійснюється шляхом нарахування податкових зобов’язань із ПДВ на вартість зазначених товарів/послуг («умовний продаж»), за умови що під час їх придбання було сформовано податковий кредит.

Якщо податковий кредит щодо витрат на вирощування тварин сільгосппідприємство-спецрежимник відобразило у спецрежимній декларації з ПДВ (0121–0123), то визначену суму податкового зобов’язання необхідно включити до рядка 1 саме цієї декларації з ПДВ (0121–0123).

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 01.12.14 р. № 45.

Новини за темою:

Падіж тварин: частина перша

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!