Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Падіж тварин: частина перша

October 6, 2014

Ми розпочинаємо цикл публікацій на тему обліку падежу тварин та птиці. Із цієї консультації ви дізнаєтеся, що слід розуміти під падежом тварин, які установлено норми втрат від падежу тварин різних категорій, як документувати та відображати такі втрати в бухгалтерському обліку.

Перш за все зауважимо, що падіж – це невід’ємна частина звичайного технологічного процесу вирощування сільськогосподарських тварин. Тому в обліковому аспекті падіж є браком у виробництві, за винятком падежу через епізоотію (поширення інфекційної хвороби тварин на значній території) та надзвичайні події.

Отже, питання нормування втрат від падежу є принциповим як для бухгалтерського, так і для податкового обліку.

Так, у бухобліку падіж у межах допустимих технологічних норм відносять на збільшення собівартості виробництва продукції, а понад норми – до собівартості реалізації. Падіж у межах норм платники податку на прибуток можуть уключити до податкових витрат.

Випадки загибелі та вимушеного забою тварин та птиці документує комісія, склад якої затверджується наказом керівника підприємства. До цієї комісії входять: зоотехнік, ветлікар, завідувач ферми, особа, за якою була закріплена тварина, та інші.

Для засвідчення фактів падежу тварин на підприємстві використовують такі документи:

1. Акт на вибуття поточних біологічних активів тваринництва (забій, прирізка та падіж) (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-6, затверджена наказом Мінагрополітики від 21.02.08 р. № 73).

2. Обліковий лист забою та падежу худоби (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-8, затверджена Наказом № 73).

3. Акт на вибуття поточних біологічних активів рибництва (загибель риби) (форма № А-16, затверджена наказом Мінагропроду від 19.06.12 р. № 362).

Після затвердження вказаних документів керівником підприємства записи про вибуття поголів’я роблять у Книзі обліку руху тварин і птиці на фермі (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-12, затверджена Наказом № 73). У кінці місяця завідувач ферми або зоотехнік усі документи щодо падежу худоби разом зі Звітом про рух тварин і птиці на фермі (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-13, затверджена Наказом № 73) передає до бухгалтерії. У Звіті фіксують наявність тварин (їх кількість і живу масу) на початок і кінець звітного періоду, а також рух за місяць.

Окрім вищеперелічених можуть бути й інші документи, застосування яких обумовлено обставинами, що спричинили загибель тварин.

Детальніше див. консультацію «Падіж тварин. Частина перша. Облік втрат від падежу» в «БАЛАНС-АГРО» № 37, який вийшов з друку 06.10.14 р. У подальшому на сторінках журналу буде, зокрема, розглянуто особливості оприбуткування побічної продукції від падежу та наслідки падежу в податковому обліку.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!