Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Відповідальності за нескладання графіка відпусток

September 15, 2015

Мінсоцполітики нагадало, що конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну.
Оскільки законодавчо не встановлена форма графіка відпусток, він складається у довільній формі. Враховуючи, що Закон України "Про відпустки" поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізособи, норма закону щодо складання графіка відпусток має бути дотримана і у випадку, коли на підприємстві працює, наприклад, три людини.
Особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством (стаття 28 Закону України "Про відпустки").
Слід зазначити, що в статті 41 КУпАП України встановлено відповідальність також за "інші порушення вимог законодавства про працю", під які, на думку Мінсоцполітики, підпадає відсутність графіка відпусток.

Лист Мінсоцполітики від 29.07.15 р. № 191/10/136-15.

Додатково див. консультацію «Резерв на оплату відпусток: формування та вплив на податковий облік» у «Баланс» № 56-57, 2015.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!