Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Відповідальність за неподання фінзвітності: що необхідно знати

January 13, 2016

У цій консультації ми розглянемо, яку відповідальність несуть посадові особи підприємств за неподання (невчасне подання) і за недостовірність фінансової звітності.
Власники та органи управління
Відповідно до ст. 14 КУпАП посадові особи можуть бути притягнуті до відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з недотриманням установлених правил, забезпечення виконання яких входить до їхніх службових обов’язків. Тож для забезпечення можливості притягнення посадових осіб до відповідальності в їх посадових інструкціях доцільно зафіксувати, чи входить подання фінансової звітності до переліку їхніх обов’язків.
Тому якщо обов’язок щодо подання такої звітності покладено на посадову особу згідно із внутрішніми документами підприємства (статутом, положенням, рішенням зборів засновників тощо), таку особу може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани або звільнення за п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП. Вид відповідальності залежатиме від того, чи віднесене внутрішніми документами таке порушення до грубих порушень трудової дисципліни.
Трудовий колектив
Якщо вимога трудового колективу щодо надання фінансової звітності не виконана, то уповноважений орган трудового колективу має право звернутися з відповідною скаргою до прокурора. Прокурор, у свою чергу, може винести подання, що містить вимогу виконати норми Закону № 996. Воно є обов’язковим для виконання посадовими особами підприємства. За невиконання законних вимог прокурора на керівника підприємства може бути накладено адміністративний штраф у розмірі від 20 до 40 НМДГ (від 340 до 680 грн.) (ст. 1858 КУпАП).
Органи ДФС
Відповідно до п. 46.2 Податкового кодексу (далі – ПК) до органів ДФС фінзвітність подають лише платники податку на прибуток, які разом із податковою декларацією з податку на прибуток зобов’язані подавати:
·          квартальну фінансову звітність (крім підприємств, які ст. 55 Господарського кодексу віднесені до суб’єктів малого підприємництва, у т. ч. до суб’єктів мікропідприємництва);
·          річну фінансову звітність (всі платники податку на прибуток).
Зауважу, що фінансова відповідальність за неподання або несвоєчасне подання фінзвітності, установлена ст. 120 ПК, не застосовується до платників податку на прибуток, оскільки вона настає лише в разі несвоєчасного подання податкових декларацій (розрахунків), які не є фінансовою звітністю, хоч і подаються разом із нею. Адже фінзвітність не підпадає під визначення податкової декларації, наведене у п. 46.1 ПК.
Отже, безпосередньо за неподання фінзвітності відповідальність не передбачено. Водночас орган ДФС може в письмовій формі зажадати подання такої звітності. І якщо платник податку не виконає такої законної вимоги, то його посадові особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 5 до 10 НМДГ (від 85 до 170 грн.) за ст. 1633 КУпАП.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 18.01.16 г. № 2-3.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!