Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Відповідальність директора та бухгалтера

June 21, 2017

Відповідальність за організацію бухобліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого строку, але не менше 3 років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.
Для забезпечення ведення бухобліку підприємство самостійно обирає форми його організації, зокрема введення в штат підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.
Завдання та функціональні обов'язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах визначає Кабмін (Типове положення, затверджене постановою КМУ від 26.01.11 р. № 59).
Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухобліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухобліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.
Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухобліку підприємства, зокрема, забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінзвітності, а також організовує контроль за відображенням на рахунках бухобліку всіх господарських операцій.
Слід зазначити, що керівник бюджетної установи затверджує положення про бухгалтерську службу, керівником якої є головний бухгалтер, і посадову інструкцію фахівця, на якого покладено виконання обов'язків бухгалтерської служби.
При цьому слід звернути увагу на те, що відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухобліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

Лист Мін'юсту від 23.02.17 р. № 6508/105-0-2-17/7.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!