Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Відображення у податковій звітності послуг із використанням сільгосптехніки

August 22, 2016

Відповідно до п. 209.6 ст. 209 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ  (далі - ПКУ) сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.
Дія спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства відповідно до пп. 209.15.2 п. 209.15 ст. 209 ПКУ поширюється, зокрема, на такий вид діяльності, як надання послуг іншим сільськогосподарським підприємствам із використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).
Перелік послуг, які можуть надаватися суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, визначено у підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 п. 209.17 ст. 209 ПКУ з урахуванням пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності, визначених у Методологічних основах (затверджених наказом Держкомстату України від 23.12.2011 №396).Таким чином, обсяг постачання послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу іншим сільськогосподарським підприємствам відображається у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0121» за умови, що такі послуги:

  • надаються особою – суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ;
  • пов’язані виключно із допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту;
  • надаються із використанням власної сільськогосподарської техніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги), оскільки із переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані в інших осіб;
  • сільськогосподарську техніку не передано у фінансову оренду (лізинг).

Якщо ж зазначені послуги надаються суб’єктам господарювання, які не є сільськогосподарськими підприємствами, то їх обсяг відображається суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0110».

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Otrazhenie-v-nalogovoj-otchetnosti-uslug-s-ispolzovaniem-selxoztexniki

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!