Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо операцій з розмінною монетою

August 4, 2016

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 19.05.16 р. № 11023/6/99-99-14-05-01-15

Щодо операцій з розмінною монетою

На виконання звернення Державна фіскальна служба України розглянула лист та повідомляє таке.
На виконання ст. 33 Закону України "Про Національний банк України" постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі - Положення № 637).
Відповідно до п. 2.13 Положення № 637 підприємства (підприємці) під час здійснення розрахунків із споживачами за готівку зобов'язані приймати у сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти і монети та мають забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі.
Видача розмінної монети підприємством - юридичною особою своєму магазину оформляється видатковим касовим ордером, формою якого передбачено наявність особистого підпису та ідентифікація особи, що отримала готівку.
У регістрах бухгалтерського обліку операції, пов'язані з видачею розмінної монети, відображаються за дебетом субрахунку 301 "Операційна каса" і кредитом субрахунку 301 "Каса в національній валюті".
Кошти (розмінна монета) не залишаються в касі, а передаються з каси підприємства до операційної каси (скриньки реєстратора розрахункових операцій (далі - РРО)). У зв'язку з цим готівка, видана як розмінна монета, не вважається підзвітними коштами касира-операціоніста, і тому він не складає авансового звіту.
Будь-яких обмежень щодо терміну зберігання на місці проведення розрахунків розмінної монети чинним законодавством не встановлено, тому підприємство самостійно визначає періодичність здавання розмінної монети до каси підприємства.
При цьому залишок готівкових коштів (у даному випадку - це розмінна монета) у скриньці РРО на кінець робочого дня не повинен перевищувати загальновстановленого для каси підприємства ліміту залишку готівки.
У свою чергу, приймання магазином розмінної монети та інкасація виручки магазину, при використанні РРО, відповідно до пункту 6 розділу III Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України 28.08.2013 р. № 417, здійснюється з використанням операцій "службове внесення" та "службова видача".
Враховуючи зазначене, ДФС вважає питання щодо внесення та винесення з місця проведення розрахунків розмінної монети врегульованим.
Разом з тим Ви можете звернутися до Національного банку України, який відповідно до Закону України "Про Національний банк України" є регулятором положення про ведення касових операцій, для отримання відповіді з питань, порушених у листі.

Перший заступник Голови                                                                                  С. Білан

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!