Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо забезпечення конституційних прав громадян на пенсійні виплати та державну соцдопомогу

August 17, 2016

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надходять численні звернення громадян щодо порушення їхнього конституційного права на соціальний захист у зв’язку із незабезпеченням гарантованого статтею 46 Конституції України розміру пенсійних виплат та державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, не нижче від прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Моніторинг порушеної проблеми засвідчив, що, не зважаючи на підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно до 1074 та 1130 гривень, для великої кількості одержувачів пенсій (соціальних пенсій, пенсій при неповному стажі, дострокової пенсії) розмір відповідних виплат залишився на рівні 949 гривень.
Те ж саме і з категорією громадян, які отримують державну соціальну допомогу (особи, які не мають права на пенсію).
Така ситуація зумовлена тим, що поряд із зазначеним зростанням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залишилися незмінними норми пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265. Згаданими нормами цієї постанови визначено, що громадянам, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат та державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.
Відтак, положення пункту 2 постанови № 265 не забезпечують виконання вимог частини третьої статті 46 Конституції України, а застосування цих положень призводить до порушення прав зазначеної вище категорії пенсіонерів на соціальний захист.
Зважаючи на це, Уповноважений з прав людини направила Прем’єр-міністрові України подання «Про забезпечення конституційних прав громадян на пенсійні виплати та державну соціальну допомогу у розмірі не нижче від прожиткового мінімуму, встановленого законом» з пропозицією вжити заходів нормативно-правового характеру для забезпечення гарантованих статтею 46 Конституції України конституційних прав громадян на пенсійні виплати та державну соціальну допомогу, зокрема шляхом внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265.
Це питання перебуває на особистому контролі Уповноваженого з прав людини.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Otnositelno-obespecheniya-konstitucionnyx-prav-grazhdan-na-pensionnye-vyplaty-i-gosudarstvennuyu-socpomoshh

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!