Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо оподаткування середнього заробітку мобілізованих працівників. Порада від експерта редакції!

June 23, 2015

У «БАЛАНС-АГРО» вже неодноразово висвітлювалась тема щодо оподаткування середнього заробітку мобілізованих працівників. Із 2014 року, проаналізувавши норми чинного законодавства, ми неодноразово наголошували, що нараховувати та утримувати ПДФО, військовий збір та ЄСВ із середнього заробітку мобілізованих працівників не потрібно (див. «БАЛАНС-АГРО», 2015, № 22, № 13; 2014, № 45). На сьогодні судові органи підтверджують правильність наших рекомендацій та висловлюють аналогічну думку.

Зазначене питання ще не розглядалося судами касаційної інстанції. Тож на сьогодні можемо говорити про практику розгляду таких спорів судами першої та апеляційної інстанцій. Проте вважаємо, що наведені рішення та позиція судових органів, викладена в них, є обґрунтованою та вірною. Тож сподіваємось, що суди касаційної інстанції при розгляді таких справ підтвердять думку судів апеляційної інстанції.

Основна позиція судових органів полягає у такому: підприємства звільнені від обов’язку нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету ПДФО, військовий збір та ЄСВ на суми компенсаційних виплат із бюджету в межах середнього заробітку мобілізованих працівників. А відсутність визначеного КМУ порядку виплати компенсацій середнього заробітку мобілізованим працівникам із держбюджету не може бути підставою для покладення на роботодавця обов’язку з нарахування і сплати податків.

Огляд судових рішень, аргументи суду, а також доводи позивачів та відповідачів читайте в «БАЛАНС-АГРО», 2015, № 24.

Ірина Дмитерко,

редактор юридичного напряму

журналу «БАЛАНС-АГРО» 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!