Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Звіт про пільги для платників ПДВ

October 31, 2014

Нагадаємо особливості заповнення цього звіту платниками, які не сплачують до бюджету ПДВ, тому що користуються пільгами. Вони зобов`язані щоквартально звітувати, зазначаючи суму пільг наростаючим підсумком.

1. Звільнення від ПДВ при постачанні товарів/послуг.

Для розрахунку сум пільг (СП) застосовується формула:

СП = [Vпост. звільн – (Vпридб. з ПДВ + Vпридб. без ПДВ)] х Ставка ПДВ (20 %),

де Vпост. звільн – обсяги постачань товарів/послуг, звільнених від оподаткування (ряд. 5 декларації з ПДВ);

    Vпридб. з ПДВ, Vпридб. без ПДВ – обсяги операцій із придбання товарів/послуг, які потім були використані в операціях, звільнених від ПДВ.

Зверніть увагу: у розрахунку беруть участь лише ті обсяги, які були використані у звільнених від ПДВ постачаннях звітного періоду (незалежно від того, коли було придбано ці товари/послуги).

2. Застосування ставки ПДВ 0 %.

Сума пільг розраховується за формулою:

СП = (Vпост. нульов – Vпридб) х Ставка ПДВ (20 %),

де Vпост. нульов – обсяги експортних операцій та/або операцій на митній території України, які оподатковуються за ставкою 0 % (ряд. 2 декларації з ПДВ);

    Vпридб – обсяги операцій із придбання товарів/послуг, які використовувалися в операціях, що обкладаються ПДВ за ставкою 0 %. Цей показник формується за даними бухгалтерського обліку (наприклад, беруться дані про собівартість реалізованої на експорт продукції).

3. Застосування спеціального режиму оподаткування згідно зі ст. 209 Податкового кодексу (далі – ПК).

Після того, як Податковим кодексом було введено ставку ПДВ 7 %, виявилося, що в Порядку № 167 подано не повний перелік операцій, за якими платники ПДВ мають розраховувати суми податкових пільг.

Зверніть увагу: На думку ДФС, ці постачання вважаються пільговими, тому таким платникам необхідно розрахувати суму пільги і заповнити Звіт.

Проте сам порядок розрахунку суми такої пільги для відображення у Звіті ДФС не наводить. Оскільки роз`яснення відсутні, ми пропонуємо такий механізм розрахунку, який радимо погоджувати у своєму податковому органі:

СП = [Vпост. 7 % – (Vпридб. 20 % + Vпридб. 7 %)] х 13 %,

де Vпост. 7 % – обсяг постачань лікарських засобів або виробів медпризначення, які обкладаються ПДВ за ставкою 7% (ряд. 2.2 декларації з ПДВ);

    Vпридб. 20 %, Vпридб. 7 % – обсяги придбань за ставками ПДВ 7 % і 20 %, які було використано для постачань, що обкладаються ПДВ за ставкою 7 %.

Зверніть увагу: суму пільг для постачань лікарських засобів і виробів медпризначення потрібно розраховувати окремо (різні коди).

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 03.11.14 р. № 90.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!