Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Остается актуальной следующая информация

February 28, 2013

Реєстрація прав на нерухомість: нововведення 2013 року

З 01.01.13 р. правила реєстрації прав на нерухомість в Україні істотно змінилися. У цій консультації розглянемо законодавчі нововведення і пояснимо новий порядок реєстрації прав на нерухоме майно. 
Нововведення 1. З 01.01.13 р. реєстрацію вищезгаданих речових прав здійснюютьструктурні підрозділи територіальних органів Мін’юсту, які забезпечують реалізацію повноважень Укрдержреєстру в особі державних реєстраторів, і нотаріуси, але тільки при вчиненні нотаріальних дій (тобто при посвідченні операцій із нерухомим майном). 
Нововведення 2. З 01.01.13 р. права на нерухоме майно виникають із моменту їх реєстрації в Державному реєстрі. 
При цьому речові права, що виникли до 01.01.13 р. і не зареєстровані в Державному реєстрі, визнаються дійсними, тільки якщо: 

  • реєстрацію було проведено відповідно до законодавства, що діє на момент їх виникнення; 
  • на момент їх виникнення діяло законодавство, що не передбачає обов`язкової реєстрації таких прав. 

Таким чином, якщо речове право виникло і було зареєстроване (або не було зареєстроване через необов`язковість такої реєстрації) до 01.01.13 р., то таким правовласникам немає необхідності терміново реєструвати свої права в Державному реєстрі. 
Проте якщо правовласник побажає оформити будь-який правочин стосовно свого нерухомого майна (продати, подарувати, передати в оренду, установити сервітут тощо), то право, яке виникає за таким правочином, підлягає реєстрації в Державному реєстрі. При цьому якщо правочин посвідчується нотаріусом, то останній до оформлення правочину проведе первинну реєстрацію речового права в Державному реєстрі.

Більш детальну консультацію див. у «БАЛАНС» № 15, який виходить з друку 21.02.13 р.

 

Звітуємо щодо ЄСВ правильно: методичні вказівки Пенсійного фонду

Ураховуючи, що звітність щодо ЄСВ за січень подається за оновленими формами, та з метою попередження помилок у звітності щодо ЄСВ, редакція «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» підготувала методичні вказівки щодо заповнення таблиць цієї звітності з урахуванням останніх законодавчих змін, зокрема таблиць 1, 5, 6 додатка 4 та титульного аркуша і таблиці 1 додатка 7 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2.

«БАЛАНС-БЮДЖЕТ», 2013, № 6 вийшов з друку 11.02.13 р.

На сайті Пенсійного фонду розміщено методику формування пенсійної звітності, де встановлено вимоги щодо її заповнення з урахуванням нормативних змін.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!