Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості виплати допомоги по безробіттю: роз’яснює Мінсоцполітики

March 24, 2015

Законом "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" підтверджується право безробітних на одержання допомоги по безробіттю та встановлюються відповідні умови щодо її отримання.
Так, визначено, що застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше 6 місяців або звільнені з останнього місця роботи з підстав, передбачених ст. 37, п. 3, 4, 7 і 8 ст. 40, ст. 41 і 45 КЗпП, особи, зазначені у ч. 2 ст. 6 цього Закону, мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.
Крім того, визначено, що допомога по безробіттю виплачується з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості. А для осіб, які були звільнені з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин та отримали статус безробітного, така виплата починається з 91-го календарного дня.
Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.
У разі чергового визнання в установленому порядку застрахованої особи безробітною у межах двох років, протягом яких виплачується допомога по безробіттю, тривалість її виплати враховується сумарно.
Застрахованим особам, визнаним в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, залежно від страхового стажу: до 2 років - 50 %; від 2 до 6 років - 55 %; від 6 до 10 років - 60 %; понад 10 років - 70 %.
Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів - 100 %; протягом наступних 90 календарних днів - 80 %; надалі - 70 %.
Визначені умови скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю на строк до 90 календарних днів, зокрема, у разі звільнення з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин або за згодою сторін (на 90 календарних днів).
Відповідно до вищезазначеного, особам, які звільнені з останнього місця роботи за згодою сторін, законодавчо передбачено скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю на 90 календарних днів, що означає, що загальна тривалість може становити 270 календарних днів протягом двох років і 630 календарних днів для осіб передпенсійного віку, і така виплата розпочнеться з 8 дня після реєстрації в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Лист Мінсоцполітики, Держцентру зайнятості від 23.01.15 р. № ДЦ-01-465/0/6-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!