Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості складання ПН при здійсненні операцій, що мають безперервний або ритмічний характер

August 11, 2015

З урахуванням змін, внесених Законом від 16.07.15 р. № 643-VIII, платники податку в разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:
- покупцям - платникам податку - можуть скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;
- покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.
Якщо протягом місяця постачальник отримав в рахунок оплати вартості товарів/послуг більше коштів, ніж було фактично поставлено протягом такого місяця товарів/послуг, то таке перевищення вважається попередньою оплатою, на яку складається окрема податкова накладна у загальному порядку. Така податкова накладна складається не пізніше останнього дня відповідного звітного періоду.
Для цілей застосування норм ПК ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.
Приклад: якщо платник податку - постачальник протягом звітного періоду здійснив ритмічні постачання товарів:
- 10 операцій з постачання товарів покупцю A - платнику податку;
- 25 операцій з постачання товарів покупцю B - неплатнику податку;
- 30 операцій покупцю C - неплатнику податку.
В такому випадку не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, платник податку зобов`язаний скласти:
- для покупця A зведену податкову накладну, в якій буде відображено обсяг 10 операцій з постачання товарів, поставлених йому за відповідний звітний період;
- по операціям з покупцями B та C - неплатниками ПДВ скласти одну зведену податкову накладну, в якій зазначити загальний обсяг 55 (25 + 30) операцій з постачання товарів таким покупцям.

Роз’яснення ДФС від 06.08.15 р.

Новини за темою:
ДФС про зміни, внесені з 29.07.15 р. до порядку складання та реєстрації ПН/РК в ЄРПН
Особливості складання ПН при визначенні податкових зобов`язань в неоподатковуваних операціях

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!